Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Mező Péter


hegedű

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1982
Együttes
Weboldal

 
1982. március 3., Budapest

Mező Péter 1982-ben született nagy múltú zenészcsaládba. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, majd Madridban és Bázelben további mesterdiplomát szerzett. Doktori fokozatát (DLA) a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzi.

Alapító tagja a 2001 óta működő Accord Quartetnek, mely rendszeresen koncertezik a világ koncerttermeiben. Játékukat több hanglemez, rögzített hangverseny is őrzi. Fontosabb díjaik többek között: Junior Prima-díj (2010), Artisjus-díj (2006), Brahms-verseny 1. díj (2009). Mesterkurzuson, vagy külföldi iskolákban tanultak a műfaj legnagyobbjaitól, így az Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet, Janacek Quartet, Smetana Quartet, Mozaik Quartet, Hagen Quartet, LaSalle Quartet, Cleveland Quartet és a Bartók Quartet tagjaitól.

Mező Péter a Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere, 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene és vonósnégyes tanára, emellett 2013 óta tart kurzusokat az USA-ban (Los Angeles, Santa Ana, Youngstown). 2005-től a Magyar Állam egyik olasz mesterhegedűjén játszik.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2012 Márkos Albert: Hang hangba hull és hangot kerget... BMC Records BMC CD 197
2023 Accord Quartet - Haydn - The Sun Quartets Op. 20 Hungaroton HCD 32877-78 Saját
2 CD