BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Madaras Gergely
Név: Madaras Gergely
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1984
Hangszer: fuvola/karmester
Link: www.askonasholt.co.uk/artists/conductors/gergely-madaras
 
Madaras Gergely 1984-ben született Budapesten. Mesterdiplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán, valamint a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst karmesterképzőjén szerezte; főbb tanárai Mark Stringer, Prőhle Henrik és Devich Sándor voltak. Egyetemi tanulmányai mellett részt vett a Tanglewood, Lucerne és Aspen zenei fesztiválok világhírű karmester-akadémiáin. Tudását olyan kiemelkedő művészek mesterkurzusain tökéletesítette, mint Pierre Boulez, James Levine, Sir Simon Rattle, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sir Mark Elder és David Zinman.

2013 óta a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, emellett a világ vezető zenekarai élén lép fel vendégkarmesterként. Az elmúlt évadokban olyan együtteseket vezényelt, mint a BBC Szimfonikusok, BBC Filharmonikusok, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de la Suisse Romande, Royal Scottish National Orchestra, a Houstoni, Melbourne-i, Queenslandi szimfonikus zenekarok, a Brüsszeli, Wroclawi, Aucklandi és Janácek filharmonikusok, a Scottish Chamber Orchestra, Academy of Ancient Music, Münchener Kammerorchester, Ensemble Resonanz, Manchester Camerata, London Mozart Players, a szentpétervári Állami Ermitázs Zenekar, valamint a torinói Teatro Regio zenekara. Itthon a Magyar Rádió, MÁV, Concerto Budapest és a BM Duna Szimfonikusok, valamint a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarának rendszeres vendége.

A 2016/17-es évadot Madaras Gergely mind saját együtteseivel, mind vendégkarmesterként a magyar és az orosz repertoár köré építi, a figyelem középpontjába állítva a 2016-os Bartók-, valamint a 2017-es Kodály- és Dohnányi-évfordulókat. A szezon kiemelt eseményei között szerepel bemutatkozása a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar élén, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján, a Zeneakadémia Nagytermében. Emellett fellép a manchesteri Hallé Zenekar, a párizsi Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, a belfasti Ulster Orchestra, az olasz RAI Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Szegedi Szimfonikusok és a Württenbergisches Kammerorchester Heilbronn karmestereként.

Szimfonikus repertoárja mellett operakarmesterként is hasonlóan aktív. 2013-ban az English National Operában debütált, ahol az utóbbi harminc év első új londoni Varázsfuvola-rendezését vezényelte. Ezt követően fellépett az amszterdami De Nationale Opera, a svájci Grand Théâtre de Genève, Opèra de Dijon és a Magyar Állami Operaház társulatai élén. Az Operaházban az elmúlt évadokban A Varázsfuvola, Figaro Házassága és az Otello előadásait vezényelte; a 2016/17-es szezonban a Traviata karmestereként hallhatja a budapesti közönség.

Rendszeres vendége hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak (Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztiválok, Zsidó Nyári Fesztivál, Mini Fesztivál, Nemzetközi Bartók Szeminárium, valamint a Lucerne, Aspen, Tanglewood, Aldeburgh, Wien Modern, Internationales Musikfest Hamburg és MiTo Settembre Musica fesztiválok).

2011-ben a világ egyik legrangosabb karmesterversenyén, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen bejutott a három legjobb versenyző közé, és elnyerte az ARTE Live Web Különdíjat. Szintén 2011-ben Magyar Zeneművészet kategóriában elnyerte a Junior Príma Díjat, valamint a Hungarofest Klassz Zenei Ösztöndíját. Kétszer jutalmazták Artisjus-díjjal a magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért.

2004-ben feleségével, Győri Noémivel létrehozta az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek (IKZE) elnevezésű koncertsorozatot, amely hat éves fennállása alatt a magyar kortárs zenei élet egyik legfontosabb fóruma volt. 2001-ben, szintén Győri Noémivel közösen megalapította a Budapesti Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, amelynek megalakulásától 2005-ig volt vezető karmestere.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek