BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Horváth Bence
Név: Horváth Bence
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1973
Hangszer: trombita
Együttes: Brassimum Kvintett
 
1973. december 29.

Zenei tanulmányait a Weiner Leó Zeneiskolában kezdte Kis András trombitatanárnál, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Török Istvánnál. A zenei érettségi után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombita szakára, ahol 1998-ban Varasdy Frigyes növendékeként szerezett diplomát. Tudását 1998 és 2000 között a karlsruhei Zeneművészeti Főiskolán fejlesztette tovább Prof. Reinhold Friedrichnél, és kapott posztgraduális diplomát. Hazatérése után sikeres felvételit tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3 éves doktoriskolájába. 2006-ban védte meg disszertációját. Értekezése a „A trombita szerepének változásai a zeneirodalomba“ címet viseli.

Tanulmányai alatt több hazai és külföldi versenyen ért el kimagasló eredményeket:
1990: Országos Szakközépiskolai verseny – Miskolc 2. díj,
1991: Barcs és Passau 1. díj rézfúvós kvintettel,
1993: ITG verseny – Ohio (USA) döntős,
1999: Nemzetközi Trombitaverseny – Pilisvörösvár 2. díj
Legjobb előadói különdíj Lendvay Kamillo darabjának előadásáért
2009: Végh Sándor verseny különdíj

Hazai és nemzetközi mesterkurzusok keretében olyan mesterektől tanulhatott, mint Maurice André, Marcus Stockhausen, dr. Edward H. Tarr és Timofei Dokschitzer.
1999-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólótrombitása, emellett zenetanári tevékenységet is folytat. 2005-től 2009-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára, majd 2008 szeptembere óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának adjunktusaként trombita főtárgy és kamarazene tárgyakat oktat. Ezen kívül rendszeresen tanít és tart kurzusokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Tanítványai többször értek el helyezéseket versenyeken. Legutóbb 2010-ben Bachelor képzésben résztvevő tanítványa a Debrecenben évente megrendezésre kerülő Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Versenyen 2. helyezettje lett. Többen külföldön – jelenleg ketten, Belgiumban és Spanyolországban - folytatják tanulmányaikat Master szinten.

Szólistaként számos külföldi pódiumon lépett fel (Bonn, Stuttgart, Moszkva, Göteborg), bonni fellépéséről Musicalishe Talent Europas címen CD felvétel készült. A hazai közönség rendszeresen hallhatja a Budapest Filharmónia Kht. szólistájaként. A Filharmónia 50 éves jubileumi CD-jén is szólistaként szerepel. Önálló estje keretében a MTA Dísztermében mutatta be Sáry László számára komponált művét.

2000 és 2002 között három ízben nyerte el a Fischer Annie ösztöndíjat. 2000-ben, 2006-ban és 2010-ben a kortárs magyar zene ápolásáért és előadásáért Artisjus előadói díjban részesült. 2003-ban Farkas Ferenc versenyművét, 2004-ben pedig Dubrovay László II. Trombitaversenyét mutatta be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. 2004-ben az Elba Nemzetközi Zenei Fesztiválon olyan világhírű előadóművészekkel lépett színpadra, mint Gidon Kremer és Jurij Bashmet. 2005-ben Jereb Ervin Trombitaversenyét adta elő a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében. 2006-ban meghívást kapott Marcus Stockhausen trombita kvartettjébe, az együttessel a kölni rádió (WDR) felvételt is készített. 2006. novemberében DLA koncertet adott a Filharmónia szervezésében, ahol szintén több, számára komponált darabot mutatott be, és megvédte doktori disszertációját.
2007. januárjában a Művészetek Palotájában Kovács Zoltán trombitára és harsonára komponált Kettősversenyének trombita szólóját játszotta a Debreceni Filharmonikus Zenekarral, márciusban pedig Georg Friedrich Händel: D-dúr szvitjének szólóját adta elő a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Zeneakadémia Nagytermében. 2010-ben Johann. Nepomuk Hummel trombitaversenyének szólistájaként lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekarral.
Rendszeresen játszik az NDR (Észak-német Rádió) Szimfonikus Zenekarában, a Budapesti Fesztiválzenekarban, az UMZE, Intermoduláció, Componensebles együttesekben.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek