BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szécsi Máté
Név: Szécsi Máté
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1978
Hangszer: ének - basszus
 
1978. augusztus 11-én született Budapesten. A Lovag Utcai Ének - Zenetagozatos Általános iskola kiemelt zenei osztályában kezdte meg tanulmányait. Előbb 4 évig hegedülni, majd 9 évig fagottozni tanult. Gimnáziumi tanulmányait a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában folytatta, ahol választott tárgyként zenéből is érettségizett. A gimnáziumi évek alatt párhuzamosan a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában magánének szakot végzett Fekete Mária növendékeként.

1997 szeptemberében felvételt nyert a Magyar Állami Operaház énekkarába. 1998 áprilisában egy meghallgatáson címzetes magánénekesi rangot kapott, majd egy hónappal később ösztöndíjas magánénekes lett. Lehetősége nyílt rá, hogy 1998 nyarán a Majki Nemzetközi Énekes mesterkurzus résztvevője legyen Bende Zsolt és Gulyás Dénes irányítása alatt. 1998 szeptemberében a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. Itt számos kisebb és nagyobb szerepet énekelt el a következő években, pl.: Verdi: Othello - Herold, Rigoletto - Porkoláb, Traviata: Granvil doktor, Puccini: Manon Lescout- Hajóskapitány, Turandot - Mandarin, Mozart: A Varázsfuvola - Őrtálló, Muszorgszkij: Borisz Godunov - Csernyikovszkij, Kacsoh: János Vitéz - a falu Csősze, Ligeti: Le Grande Macabre – Schobiack, Verdi: Az álarcosbál - Samuel, Aida - A Király, Ötvös Péter: Három nővér - Kuligin.

1999 novemberében a Németországi Karlsruheban több koncerten énekelte Kodály: Budavári Te Deumának basszus szólóját, a koncertsorozat után CD felvételt is készítettek. 2000 és 2006 között Hamari Júlia irányítása alatt készült fel az újabb szerepeire, koncertjeire. 2000 decemberében a Gian Franco de'Bosio rendezte Verdi: Traviata című operában megkapta Granvil doktor szerepét. 2000 óta a magyar koncert- és oratóriumélet rendszeres fellépő művésze. Folyamatosan énekel oratóriumokat mind a Filharmónia, mind egyéb szervezetek felkérésében. Számos koncertszerű előadáson énekelt operaszerepeket, mint például a Millenáris Teátrumban a magyarországi ősbemutatón Ciro Pinsutti Matti Corvino című három felvonásos művében a basszus főszerepet. A Győri Nyár rendezvénysorozatban ősbemutatóval, a Szent László oratórium címszerepével mutatkozott be, amiről élő lemezfelvétel is készült.

2001-től a kortárs zenei produkciók rendszeres előadója mind koncerteken, mind élő vagy felvételről sugárzott rádióadásokban. 2002 februárjában megnyerte a Berlini Nemzetközi Énekversenyt. Ugyanebben az évben a versenygyőzelem díjaként Berlinben és Frankfurt - Oderben operagálákon lépett fel, valamint a Rheinsbergi Nyári Operafesztiválon eléneklte Mozart Don Giovanni című operájában a Kormányzó szerepét.

Rendszeresen szerepel a magyarországi nyári fesztiválokon. 2003 augusztusától a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Havi rendszerességgel énekel a Vasárnapi oratóriumok szólistájaként a Ferences templomban és a Bazilikában Szamosi Szabolcs vezetésével. A 2003-as évben a Pécsi Bazilika kórusával és zenekarával ausztriai turnén vett részt. 2003 óta több alkalommal lépett föl a pécsi Pannon Filharmonikus zenekar bérlet- és koncertsorozatában.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek