Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szentpéteri Csilla


zongora

Születési hely
Makó
Születési dátum
1965
Weboldal

 
Szentpéteri Csilla 7 évesen kezdett zongorázni. A makói zeneiskola után a szegedi Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián summa cum laude végzett, s szerzett művészdiplomát Nádor György növendékeként. 1988-ban nyerte el első ösztöndíját Svájcba, a baseli Zeneakadémiára, ahová nem tudott elutazni súlyos kézbetegsége miatt. 1990-ben finn, majd 1991-ben olasz ösztöndíjas lett, s a római Santa Cecilia Zeneakadémiáról mesterdiplomával távozott. Ezután 5 évig tanított a budapesti Zeneakadémián. 1996-ban újabb ösztöndíjjal Spanyolországban tanult.

Koncertezett Amerikában, Németországban, Angliában, Ausztriában, Portugáliában, Szicíliában és a keleti országokban. Olaszországban 4 alkalommal turnézott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral. Részt vett Cziffra György, Frankl Péter, Sergio Perticaroli, Ungár Tamás mesterkurzusain. 1995-ben egy évig koncertezett Vásáry Tamással. 1997-ben elnyerte a Osteurope Hilfe Alapítvány Legtehetségesebb Fiatal Művész-díját. 1998-ban producere és közreműködője a Karácsonyi Csillagok című lemeznek és lemezbemutató koncertnek, amelyet élőben közvetített a Magyar Televízió.

2000-ben jelent meg üZENEt című albuma, amelyen a klasszikus zenét egyedi hangszerelésben szólaltatja meg a könnyűzene ritmusaival, akkordjaival és hangszereivel. Lemezeladása popzenei sikerekhez mérhető. 2002 májusában jelent meg Vadhajtások című albuma; a cím a művész egyéniségére, és a lemez zenei hangulatára egyaránt utal.

2023 decemberében Artisjus díjjal ismerték el előadóművészi tevékenységét.