BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Szokolay Bálint
Születési hely: Orosháza
Születési dátum: 1906
Hangszer: karnagy
 
14 évesen kezdett hegedülni. 1929-ben a Debreceni Konzervatóriumban szerzett végbizonyítványt, majd Melles Béla hegedűművésztől vett órákat.
1947-ben Orosházán megalapította első együttesét, a VAOSZ Kórust (Városi Alkalmazottak Országos Szövetsége), mellyel részt vett a Bartók Béla Szövetség által 1949-ben, 11 városban rendezett első országos kórusversenyen, ahol "Kiváló kórus" jelvényt kaptak. Közben végezte a Bartók Béla Szövetség karnagyképző iskoláját, majd a Népművelési Intézet tanfolyamait.
Miután a VAOSZ kórust beolvasztották a Petőfi Dalárdába, Szokolay Bálint az Orosházi Filharmonikus Zenekar élére került, melyet 2 évig vezetett.
1959-ben megszervezte az Orosházi Madrigál Együttest, melynek csaknem két évtizedig volt karnagya. Ez idő alatt hat alkalommal vettek részt a Pécsi Kamarakórus Fesztiválon. 1966 októberében e kórus szereplésével kezdődött a Magyar Rádióban a "Kórus pódium" sorozat. 1966 és 1974 között az országos versenyeken négy ízben szereztek "aranykoszorús" minősítést, ötödszörre pedig megkapták az "aranykoszorú diplomával" fokozatot.
1974-ben átvehette a Békés Megyei Tanács "Erkel Ferenc" emlékérmét, kórusa pedig a "Kiváló Együttes" kitüntetést kapta. Legnagyobb eredményének mégis azt tartotta, hogy kórusával a Viharsarokban sikerült kialakítania egy 3-400 fős törzsközönséget.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Bartók és Veress - Triók | Osztrosits Éva sorozata
Könyvtár
Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek