BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Palerdi András
Név: Palerdi András
Születési hely: Budapest
Hangszer: ének - basszus
E-mail: palerdi@gmail.com
Tel.: (+36 30) 820 2076
Link: www.palerdi.com
 
Felsőfokú zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián, a Mississippi állambeli University of Southern Mississippi egyetemén és a bécsi zeneakadémián végezte.

Friss diplomásként kapta meg elsőként a Herbert von Karajan ösztöndíjat Bécsben, aminek köszönhetően a Staatsoper színpadán kezdhette el hivatásos pályáját. Ez idő alatt a kor nagy énekeseivel, Luciano Pavarottival, Agnes Baltsával, Gáti Istvánnal vagy Placido Domingóval lehetett együtt a Staatsoper nagyszínpadán. Még abban a szezonban Pál Tamás zeneigazgatósága alatt a Szegedi Nemzeti Színházban nagyobb szerepekben is fellépett. Boito Mefistofelejében a címszerepet énekelhette és Sparafucilet a Rigolettóban.

A következő évadtól kezdve európai és USA-beli színházakba és koncerttermekbe kapott meghívásokat. (Auditorium di Milano, Carnegie Hall, Opera Colorado, Stadtheater Klagenfurt, Theater an der Wien stb.) 2002-ben Budapest tavaszi fesztiválján beugrással énekelte Wagner Parsifaljában Gurnemanz szerepét és az azt megelőző év őszén élő televízió közvetítésben énekelte Verdi Requiemjében a basszus szólót. Legutóbb 2003 júliusában Japánban a Santory Hallban Kocsis Zoltán vezényletével mint Kékszakállú lépett koncertpódiumra.

Számos énekversenyen vett részt Olaszországban, Magyarországon és az USA-ban. Sulmonaban megnyerte a közönségdíjat, Padovában a különdíjat Boito Mefistofelejének legjobb megformálásáért, első dijat kapott Coloradóban, a Metropolitan Opera Colorado-Wyoming kerületi és Mississippiben az MMTA énekversenyén, Budapesten a Nemzetközi Énekversenyen, valamint a Giuseppe di Stefano énekversenyen Szicíliában, ahol magával a maestroval is találkozhatott. Ugyanide kapott meghívást Puccini Manonjában Geronte megformálására 2002-ben. Elnyerte a Magyar Állami Operaház Bencze Miklós-emlékplakettjét.


Repertoár:
Sarastro (Mozart), Sparafucile, Ferrando (Verdi), Timur (Puccini), Colline (Puccini), Gurnemanz (Wagner) és Mefisztó (Boito). Gyakran énekel oratóriumokban is.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Hommage à Kocsis Zoltán | Rácz Zoltán kamaraestje
Zeneakadémia
Bach - Duruflé - Szathmáry
MÜPA
Lemezajánló
További lemezek