Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Massányi Viktor


ének - bariton

Születési hely
Ungvár
Születési dátum
1967

 
1967. december 8., Ungvár - 2016. január 22.

Trombita-zeneelmélet szakon érettségizett 1986-ban az Ungvári Zeneművészeti Szakközépiskolában, felsőfokú zenei tanulmányait a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán fejezte be 1995-ben kitüntetéses diplomával.

Előbb a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1997-től a Magyar Állami Operaház szólistája lett, 2000 és 2003 között a bécsi Volksoper tagja volt. Pályája során Mozart (Papageno, Almaviva gróf, Don Giovanni), Rossini (Figaro, Dandini) és Donizetti (Bercore és Antonio) szerepein vezetett útja a nagy Verdi-hősök (Posa márki, Simon Boccanegra, Germont, Rigoletto) felé.

Sikerrel mutatkozott be Európa számos országában, illetve az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban, Tajvanon és Ománban, nevéhez fűződnek kortárs magyar zeneszerzők (Németh Amadé, Hidas Frigyes, Petrovics Emil, Durkó Zsolt, Vajda János) műveinek ősbemutatói és lemezfelvételei a Hungaroton Classicnál és a Magyar Rádiónál. Pályája utolsó szakaszában a Nemzeti Énekkar tagja volt.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Albinoni, Tomaso Giovanni: Vespetta e Pimpione; 6 Balletti a Cinque Hungaroton 32006 Első felvétel