BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bogányi Gergely
Név: Bogányi Gergely
Születési hely: Vác
Születési dátum: 1974
Hangszer: zongora
E-mail: boganyig@hotmail.com
Link: www.boganyigergely.hu
 
1974. január 4. Vác

Bogányi Gergely muzsikus szülők és zenész testvérek körében nőtt fel, négyéves korában kezdett zongorázni szülővárosában. Hatéves korában különdíjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, ugyanezt a versenyt kilencévesen megnyerte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Esztó Zsuzsa és Baranyay László növendékeként szerzett diplomát, az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen Sebők György, a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját.

Több nemzetközi versenyen is sikerrel szerepelt. 1996-ban megnyerte a Budapesten megrendezett Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. 1999-ben fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert a kuhmoi nemzetközi trióversenyen, Finnországban.

Nemzetközileg is elismert művész, számos rangos hangversenyteremben fellépett. Repertoárján több, mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. Önálló lemezfelvételei jelentek meg Mozart versenyművekkel, Chopin zongoraműveivel és Liszt Ferenc zongoraterméseivel.

Művészi munkásságának elismeréseként 2000-ben Liszt-díjat, 2002-ben a finn köztársasági elnöktől a Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztje kitüntetést, 2003-ban Pest Megye Kultúrájáért kitüntetést, 2004-ben Kossuth-díjat, 2011-ben Prima-díjat kapott. Bogányi Gergelyt 1996-ban Vác, 2007-ben Zebegény díszpolgárává avatták.

2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendes tagja.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Bogányi Gergely aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek