BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Berényi Petra
Név: Berényi Petra
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1978
Hangszer: brácsa/cimbalom
Link: www.cimbinfo.blogspot.com/
 
Sokoldalú muzsikusként Berényi Petra kettős karriert mondhat magáénak, hiszen brácsán és cimbalmon egyaránt kiválóan játszik.

2000-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében diplomáját cimbalom szakon, Szeverényi Ilona és Szakály Ágnes tanítványaként. Főiskolai évei alatt felvételt nyert a Zeneakadémia brácsa szakára, ahol Bársony Lászlótól és Nagy Sándortól tanult.

2001-ben a magyar kortárs szerzők darabjaiban nyújtott kiváló cimbalom játékáért a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Artisjus-díjjal jutalmazta.

2002-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola “Lukács Pál” Brácsaversenyén második díjat nyert.

Az Egyesült Államokba történt kiköltözése előtt számos magyar kortárszenei fesztiválon - többek között a Nemzetközi Bartók Szemináriumon, Szombathelyen - szerepelt kamarazenészként, utóbbin Kurtág György zeneszerzővel, pedagógussal dolgozhatott együtt.

Többek között olyan kamara- és szimfonikus együttesekben működött közre az évek során, mint a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Magyar Virtuózok Zenekara és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Még ebben az évben meghívott előadóként vett részt a londoni Kurtág Fesztiválon, ahol a szerző legjelentősebb zenekari darabjaiban működött közre cimbalmon a Királyi Akadémia zenekarával és a London Sinfonietta-val.

2003 óta az Egyesült Államokban az alábbi pozíciókat töltötte be:
- A scottsdale-i (Arizona) Musica Nova Szimfonikus Zenekar helyettes brácsa-szólamvezetője és alkalmanként a Phoenix Szimfonikus Zenekar kisegítője volt.
- Három alkalommal is teljes ösztöndíjjal vehetett részt a Colorado College Nyári Zenei Fesztiválon, a fesztivál zenekarának brácsa szólamvezetőjeként.
- North Carolinába történő költözése óta Triangle-körzet több zenei rendezvényére is meghívást kapott.
- Cimbalmosként és brácsásként egyaránt gyakran szerepel a Duke Egyetem és a North Carolina Egyetem különböző koncertjein és kamarazenei hangversenyein, valamint több alkalommal is fellépett a Mallarmé Chamber Players koncertsorozataiban.

A közelmúlt történései közül kiemelkedik Mark Scearce: “Dracula” című művének előadása a North Carolina Ballettel (gálaest keretében, a Washington DC-i Kennedy Center-ben), illetve fellépései a philadelphiai Kimmel Centerben, a Center City Opera zenekarával.

2011 augusztusában a New Hampshire-i Monadock Zenei Fesztivál meghívott cimbalom-művészeként Kurtág György: “Jelentek egy regényből” című művét adhatta elő olyan prominens művészek társaságában, mint a szoprán Tony Arnold, a hegedűs Gabriela Diaz és a nagybőgős Robert Black.

2012 januárjában a darab egyesült államokbeli bemutatója alkalmával három koncerten adta elő Lendvay Kamilló: “Concertino Semplice” című, cimbalomra és vonószenekarra komponált versenyművét.

Berényi Petra 2011 óta Cary-ben (North Carolina) él, miután elnyerte a North Carolina Symphony állandó brácsás pozícióját.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek