BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Dráfi Kálmán
Név: Dráfi Kálmán
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1955
Hangszer: zongora
Link: tube.com/drafikalman
 
1965-től 1969-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, 1969 és 1974 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Bächer Mihály, Kadosa Pál, Rados Ferenc, Kurtág György, Mihály András tanítványa volt. 1973-ban részt vett Alfred Brendel (Cheltenham, Anglia) mesterkurzusán. 1974-tól 1976-ig Moszkvában tartózkodott, a Csajkovszkij Konzervatóriumban Bella Davidovics osztályában volt aspiráns. Hosszú időn keresztül tanult Fischer Annie-nál, Lukács Ervinnél pedig karmesteri tanulmányokat folytatott.

1971-ban a budapesti Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraversenyen különdíjat kapott. 1976-ban ugyanezen a versenyen a legjobb Bartók interpretációnak járó különdíjat vehette át.

1977 óta folyamatosan tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2011. július 1-től a Billentyűs és Ütőhangszerek Tanszéke megbízott vezetője. 1986-ban a Senlise-i Cziffra György Zongora Akadémia vezető tanára volt, 1998 és 2000 között a Kobe College (Japán) vendégprofesszoraként oktatott és elindította a doktoriskolát. Rendszeresen tart kurzusokat a Tokyo Gedai University-n, a Toho University-n, az Osaka Ondai University-n, a Toho University bécsi kihelyezett tagozatán.

A magyarországi szimfonikus zenekarok közül koncertezett többek közt az Állami Hangversenyzenekarral Ferencsik János, Korodi András, Kobayashi Ken-Ichiro, Lukács Ervin, Medveczky Ádám és Kovács János vezényletével. Fellépett a Leningrádi Filharmonikusokkal Mariss Jansons vezényletével, illetve a Bostoni Filharmonikusokkal és Seiji Ozawá-val. Kamarapartnerei voltak Jessie Norman, Polgár László, Elizabeth Cooper, Sivó József, Haffner Eszter, Perényi Miklós, Kovács Dénes, Kiss András, Kapás Géza, Szenthelyi Miklós, Rásonyi Leila, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Jevgenyij Nyesztyerenko, Pászthy Júlia, Pitti Katalin. Több alkalommal vezényelte a Failoni Kamarazenekart, a Magyar Virtuózok Kamarazenekart és a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekarát.

2002-ben DLA fokozatot szerzett, disszertációjának címe: Értekezés Liszt Ferenc zongoraműveinek zenei és technikai problémáiról. 2011-ben habilitált.

Díjak:
2012 Liszt-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Bartók és Veress - Triók | Osztrosits Éva sorozata
Könyvtár
Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek