BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Nagypál László
Név: Nagypál László
Születési hely: Kiskunhalas
Születési dátum: 1915
Hangszer: ének - bariton/ének - tenor
 
1915. március 27., Kiskunhalas - 1981. augusztus 8., Budapest

A Zeneakadémiát Molnár Imre növendékeként végezte 1933 és 1939 között. Tanulmányai befejeztével rögtön szerződtette az Operaház, melynek 1939 és 1959, majd 1960 és 1973 között volt tagja. Az 1959-60-as évadban a Debreceni Csokonai Színházban énekelt.

Operaházi debütálására 1939. szeptember 30-án került sor a Farsangi lakodalom című Poldini opera Első úrfi szerepében, többek között Hámory Imre, Némethy Ella, Sárdy János és Jámbor László partnereként. Legnagyobb sikereit két szerepkörben aratta: Mozart hősként, Belmonte (Szöktetés a szerájból), Don Ottavio (Don Giovanni) és Tamino (A varázsfuvola), valamint orosz operákban, Andrej Hovanszkij (Hovanscsina), ál-Dimitrij (Borisz Godunov) és Hermann (A pikk dáma) jelmezében. Sok kisebb szerep mellett kimagasló muzikalitásának, kiművelt énekhangjának, valamint jelentős színészi adottságainak és temperamentumának köszönhetően azonban olyan szerepekben is nagy sikereket aratott mint Tyihon (Janácek: Kátya Kabanova), Florestan (Fidelio), V. László (Hunyadi László), Faust (Gounod), Hoffmann (Hoffmann meséi), Alfréd (Traviata), Don Carlos (Verdi), Rodolfo (Bohémélet), Pinkerton (Pillangókisasszony) Henri (A köpeny) és Kalaf (Turandot).

Emlékezetes alakításokat nyújtott operettekben és daljátékokban is: Szu-Csong (A mosoly országa), Barinkay (A cigánybáró), Schubert (Három a kislány). 1943. február 20-án János szerepét énekelte Lehár A garabonciás című dalművének ősbemutatóján Hámory Imre, Osváth Júlia, Orosz Júlia és Udvardy Tibor partnereként a szerző vezényletével az Operaházban.

Rendszeres közreműködője volt Klemperer budapesti operaelőadásainak Belmonte, Tamino, Fidelio, Hoffmann és Alfréd szerepében. Az egyik Varázsfuvola előadás rádiófelvételét hanglemezen is kiadták. Vendégszerepelt Európa számos operaházában és az Amerikai Egyesült Államokban.

1964-től nyugalomba vonulásáig hangfajt és szerepkört váltott. Ettől kezdve olyan kisebb baritonszerepekben lépett fel, mint például Czillei (Hunyadi László), II. Endre (Bánk bán), Ping (Turandot), Kuzka sztrelec (Hovanscsina), Libertus (Poppea megkoronázása), Scharntorff (Három a kislány), Detektív (Porgy és Bess) vagy Dancaire (Carmen), de énekelte Sharpless konzult is a Pillangókisasszonyban. Részt vállalt új magyar művek bemutatásában, így Szokolay Sándor Vérnász (Első favágó), Mihály András Együtt és egyedül (Második újságíró), vagy Ránki György Az ember tragédiája (Polgár, Rudolf császár, Lovel, 3. géphang) című operájában.

1976-tól haláláig a jászberényi Palotási János Zeneiskola énektanára volt.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek