BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Sümegi Eszter
Név: Sümegi Eszter
Születési hely: Mohács
Születési dátum: 1965
Hangszer: ének
 
1992-ben megnyerte a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt Philadelphiában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán Ónody Márta növendékeként 1993-ban végzett, majd részt vett Rózsa Vera és Geszty Sylvia mesterkurzusain.

A Magyar Állami Operaház tagja 1993 óta. Budapesten a Bohémélet Mimijeként mutatkozott be, ezt a szerepet évekkel később Torontóban is énekelte. Toscaként sem csak a magyar közönség hallhatta, 2000-ben ugyanis a Bregenzi Fesztiválon, a következő évben pedig a Salzburgi Ünnepi Játékokon is fellépett ebben a szerepben. Elsősorban Verdi és Puccini szopránfőszerepei fűződnek a nevéhez, de széles repertoárja az operán kívül oratóriumokra, kantátákra és dalokra is kiterjed.

A 90-es évek közepén nemzetközi karrierje is elindult, fellépett többek között: a bécsi Staatsoperben, a Frankfurti Operában, valamint Taiwanban. Részt vett a párizsi Chatelet híres, Bob Wilson rendezte, Christoph Eschenbach vezényelte Walkür produkciójában. Főbb szerepet: Maddalena (Giordano: André Chénier), Manon Lescaut, Mimi (Bohémélet), Tosca, Liu (Turandot), Leonora (A trubadúr) Violetta (Traviata), Erzsébet (Don Carlos), Desdemona (Otello), Erzsébet (Tannhäuser). 2004-ben nagy sikerrel énekelte Elza szerepét Wagner Lohengrinjében.

Első önálló CD-je 2003 őszén jelent meg Love, Blood & Fire (Szerelem, Vér és Tűz) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel.

Díjak, kitüntetések:
2004 Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
2010 Érdemes Művész
2016 Magyarország Kiváló Művésze díj
2018 Kossuth-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Bartók és Veress - Triók | Osztrosits Éva sorozata
Könyvtár
Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek