BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Hollerung Gábor
Név: Hollerung Gábor
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1954
Hangszer: karmester
 
1954-ben született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte karvezetés és karmester szakon, majd Somogyi László, Eric Ericson és Kurt Masur mesterkurzusain képezte tovább magát.
1979-től két éven át a Miskolci Szimfonikus Zenekar másodkarnagya. Ezt követően a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem zenei tanszékén karvezetést és zeneelméletet tanított, és a nőikart vezette. Ezzel párhuzamosan néhány évig a KPVDSZ félhivatásos szimfonikus zenekarának karmestere volt. 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezetője. Az amatőr ifjúsági zenekart néhány év alatt professzionális színvonalú együttessé fejlesztette, mely 1993-ban Magyarország legfiatalabb hivatásos szimfonikus zenekarává vált.

1980 óta a Budapesti Akadémiai Kórustársaság vezető karnagya. Rendkívüli sikersorozatot mondhat magáénak, énekkarával Európa több rangos kórusversenyén ért el első helyezést, több nagydíj, így a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíja és a Llangolleni "Világ Kórusa" cím elnyerése is az ő nevéhez fűződik. Debrecenben a legjobb karnagynak járó díjat is neki ítélte a zsűri 1984-ben.
2001. májusa óta a Honvéd Művészegyüttes Zeneigazgatója és a világszerte egyedülálló, hivatásos Honvéd Férfikar vezetője. 2002-ben a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar Állandó Vendégkarmesterévé nevezte ki. 2002 óta a Philharmonia Singers Tel Aviv művészeti tanácsadója.

Együtteseivel bejárta a világot. Számos koncertet adtak Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Tajvanon, Ausztráliában és Mexikóban. Kórusával 1996-ban a világ harminc legjobb kórusa között meghívást kapott az IFCM IV. Kóruszenei Világszimpóziumára Sydneybe. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.

Vendégkarmesterként európai hangversenyei mellett rendszeres vendég Izraelben, Tajvanon és az Egyesült Államokban. Fellépett többek között a Concertgebouw Amsterdam, a De Doelen Rotterdam, a Royal College of Music London, a Frankfurter Alte Oper, a Wiener Konzerthaus, a Palau de Musica Valencia, a Sydney Opera House, a Taipei National Concert Hall valamint a jeruzsálemi Henry Crown Hall koncerttermeiben.
1986 óta évente rendszeresen tart karnagykurzusokat Magyarországon és külföldön: Belgiumban, Finnországban, Németországban, Tajvanon és Izraelben. 1995-ben az IFCM Európai Szimpóziumán vezetett mesterkurzust Ljubljanában.

1988-ban kezdeményezte egy új művészi koncepciójú kórusverseny életrehívását Budapesten, mely azóta nemzetközi rangú rendezvénysorozattá nőtte ki magát.
A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny mintájára azóta számos kórusrendezvény született Musica Mundi elnevezéssel Olaszországban, Németországban, Izraelben és az Egyesült Államokban. A sorozat 2000 nyarán érte el eddigi tetőpontját, a Linzi I. Kórusolimpia megrendezésével.
Hollerung Gábor az INTERKULTUR Nemzetközi Zenei Versenyek Alapítvány, a MUSICA MUNDI fesztiválsorozat illetve a Kórusolimpia rendezvényeinek egyik művészeti vezetője. Az 1998-ban alakult Magyarországi Kórusversenyek és Fesztiválok Szövetségének elnöke.

2004-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2015-ben pedig Magyarország Érdemes Művésze díjjal tüntették ki.

Hollerung Gábor aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek Ünnepe – 5. koncert: Magyar Concerto
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 4. koncert: Történelmi arcképek
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 1. koncert: Magyar népi hangszerek
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek