BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Pertis Attila
Név: Pertis Attila
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1966
Hangszer: zongora
Együttes: Egri & Pertis Duó
 
Pertis Attila az Egri & Pertis Duó tagja. Az Egri & Pertis Duó megalakulásában több szerencsés véletlen játszott közre, kezdve azzal, hogy tagjai - Egri Monika és Pertis Attila - ugyanabban a városba születtek: Budapesten. Később - szintén véletlenül - mindketten ugyanabba a gimnáziumi osztályba kerültek a Bartók Zeneművészeti Szakközépiskolában. Itt fedezték föl, hogy egymás iránti vonzalmuk a közös zenélésük hullámhosszára is kihat.

Budapesti tanulmányaik után már nem véletlenül csiszolták tovább tudásukat közös tanárnál: a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán professzoruk Heinz Medjimorec, a Bécsi Haydn-trió zongoristája volt. A zongora tanszak koncertszakán második diplomájukat és az ezzel járó Magister artium címet 1994/95-ben szerezték meg. Szólótanulmányaik és első versenysikereik mellett (Marsala, Párizs, Dublin stb.) korán kibontakozott duókarrierjük is, amelynek első lépcsője a londoni Barbican Centre szervezésében megrendezett Magyar Napok voltak 1989-ben. További ösztönzést jelentett első közös versenygyőzelmük 1990-ben, az olaszországi Finale Liguréban megrendezett Nemzetközi Kétzongorás Versenyen, ahol a zsűri a Kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat is nekik ítélte. Azóta rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön, többek között Németország, Franciaország, Ausztria, Svájc, Anglia, Kanada és az Egyesült Államok hangversenytermeiben.

Az Egri & Pertis Duó (amely 1991 óta már házaspárként koncertezik) 1995-ben ismét díjnyertesként tért vissza Olaszországból, ezúttal Caltanissettában a XI. Nemzetközi Kétzongorás Versenyen arattak sikert. Még ez évben megjelent első CD-jük Journey Around The World címmel, amely a közönség és a kritikusok köreiben egyaránt lelkes fogadtatásra talált. Szintén az 1995-ös évhez fűződik a duó döntése, hogy előadói aktivitásukat - az eddig párhuzamosan futó szóló-duó koncertekkel ellentétben - kizárólag a kétzongorás és négykezes műveknek szentelik. Ez tette lehetővé repertoárjuk folyamatos és nagyléptékű bővítését, melyet megszállott kutatómunka egészített ki. Ennek gyümölcsei a számos bemutatót tartalmazó exkluzív koncertek, valamint a Hungaroton Classic gondozásában megjelent "first recording" felvételek. Első ilyen albumuk, a Liszt Ferenc összes kétzongorás és négykezes operafantáziáját tartalmazó dupla-CD 1998-ban Nemzetközi Liszt Hanglemez Nagydíjat kapott.

Azóta további hat CD-jük jelent meg. 1996-ban az Egri & Pertis Duó tulajdonába került egy valódi hangszerritkaság, melyből az egész világon mindössze néhány példány található: egy 1904-ben készült Pleyel duplazongora, eredeti nevén Pleyel Double Grand Piano. Különleges hangját a Pleyel Double Grand Series CD-sorozaton örökítették meg a nemzetközi kritikusok elismerését is kiváltva (American Record Guide, Répertoire, Classics Today, Piano & Keyboard stb.). 2000 szeptemberében a Pleyel és kortársai CD-t a német Klassik Heute magazin zsűrije a hónap korongjának választotta.

A duó számos európai fesztivál vendége volt (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Karinthiai Nyár, MIDEM Classique Cannes, Bishopsgate-Series London stb.), több esetben ismételt meghívásnak tett eleget. Kiemelkedő esemény volt debütálásuk a Bécsi Ünnepi Heteken 2000 májusában a Musikvereinban. A fesztivál zongoraciklusában a duó olyan nagyságok mellett kapott helyet, mint Vlagyimír Askenazi, Maurizio Pollini és Alfred Brendel. Tengerentúli útjaik közül a 2001-es észak-amerikai turnéjuk említendő, amelyen Montreal, Ottawa, Toronto és Washington (Kennedy-Center) városokban léptek föl.

2002-ben a Magyar Köztársaság Egri Monikának és Pertis Attilának művészi munkájuk elismeréseként Liszt Ferenc-díjat adományozott.

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek