BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Snétberger Ferenc
Név: Snétberger Ferenc
Születési hely: Salgótarján
Születési dátum: 1957
Hangszer: gitár
Link: www.snetberger.de
  /www.facebook.com/Snetberger/
 
1957. február 6. Salgótarján

Jazzgitáros és zeneszerző, főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Művészetét hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz.

Zenész családban született, már gyermekkorában elkezdett gitározni, később klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. 1977 és 1981 között elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakát, közben a brazil és spanyol játéktechnikákkal is megismerkedett.

1987-ben Dés Lászlóval és Horváth Kornéllal megalakította a Trio Stendhal együttest, mellyel országosan is ismertté vált. A különleges összetételű, kamarazenét játszó zenekar rendkívüli népszerűségre tett szert, lemezeiket az egész világon terjesztették. Koncertkörutakat tettek Ausztriában, Olaszországban és Spanyolországban, felléptek Európa számos országában és Indiában. 1988 óta Berlinben él.

1995-ben született első gitárra és zenekarra komponált műve In Memory Of My People címmel, melyet a holokauszt ötvenedik évfordulójára komponált. A darabot a szerző közreműködésével bemutatták Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i székházában. 1999 óta együttműködik Marcus Stochausen trombitaművésszel, közös lemezük 1999-ben jelent meg Streams címmel.

Szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI című művét, valamint zenekari kísérettel Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin szerzeményeit. 2004-ben új triót alapított Arild Andersen norvég bőgőssel és Paolo Vinaccia olasz származású ütőssel. Nomad című albumuk 2005-ben került kiadásra. Ugyanebben az évben a Veszprémi Ünnepi Játékokon fellépett Bobby McFerrinnel, aki 2007 nyarán közös németországi és spanyolországi hangversenysorozatra hívta. 2008 júliusában a hollandiai North Sea Jazz fesztiválon adtak nagysikerű közös koncertet.

Pályafutása alatt számos szólóalbumot készített, fellépett Európa szinte valamennyi országában, valamint Japánban, Koreában, Indiában és az Egyesült Államokban. Többek között olyan kiválóságokkal játszott együtt, mint David Friedman, Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin. Több filmhez és színdarabhoz írt kísérőzenét.

Snétberger Ferencet 2002-ben Nógrád megy, 2010-ben Salgótarján díszpolgárává avatták. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2005-ben Liszt-díjat kapott. 2022. április 27-én Németország legrangosabb jazz díját, a Német Jazz-díjat (Deutscher Jazzpreis) vehette át gitár kategóriában.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek