BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lubik Hédy
Név: Lubik Hédy
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1934
Hangszer: hárfa
 
Lubik Hédy 1934. június 20-án született zenei családban. Édesapja Lubik Imre trombitaművész, édesanyja Elek Hedvig balerina, unokabátyja pedig Lubik Zoltán kürtművész volt. Kezdetben zongorázni tanult, csak később, az akadémiai felvételekor (12 éves korában) találkozott a hárfával. Zenei tanulmányait 1946 és 1956 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hárfa szakán végezte Rékai Miklós növendékeként.

1952-től 1987-ig a Magyar Állami Operaház hárfása; egyidejűleg tagja a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának is. 1959-től a Zeneakadémia hárfa- és kamarazene-tanára, 1984-től 1996-ban történt nyugalomba vonulásáig egyetemi tanár. 1968-tól megszűnéséig a Budapesti Kamaraegyüttes alapító tagja és szólistája volt.

Európa valamennyi országában, valamint Japánban, Mexikóban és az Egyesült Államokban is hangversenyezett, az ország szinte valamennyi szimfonikus zenekarával fellépett, pl.: Magyar Állami Hangversenyzenekar, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc Kamaraegyüttes.

1974-ben Liszt-díjat, 1987-ben az Érdemes Művész, 1995-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. Számos rádió- és lemezfelvétel őrzi munkásságát.

2022-ben, életének 88. évében hunyt el.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek