Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Lévai Mária


hárfa

Születési hely
Születési dátum

 
Lévai Mária (1969-2018) tizenöt éves kora óta rendszeresen koncertezett, egyetemi tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte, ahol Vigh Andrea tanítványa volt. 1999-ben végzett, közben olyan nemzetközi művészek mesterkurzusain tanult, mint Josef Molnar (Japán), Würtzler Arisztid (USA), Jana Boušková (Csehország), Ion Ivan Roncea (Románia) és Dominique Bouchaud (Franciaország)A Szent István Király Szimfonikus Zenekarban kezdte pályafutását, gyakran játszott a Szombathelyi és Győri Szimfonikusok, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Matáv Szimfonikusok hangversenyein, és állandó közreműködője volt a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeinek.

A zenekari munka mellett egyre inkább előtérbe kerültek a szóló és kamarazenekari fellépések. Széles repertoárjában sokféle korból és stílusból válogatott. A reneszánsz muzsikától, Bach, Händel és más barokk szerzők művein át, a romantikus és kortárs hárfamuzsikáig több száz darabot játszott rendszeresen.

Számos fesztivál és koncertterem vendége volt (rendszeres közreműködője volt például a Kapolcsi Művészetek Völgye rendezvényeinek), 2002 októberében nagy sikerű szólóestet adott a Gödöllői Hárfafesztivál keretében.

Magyarországon egyedülálló kampós hárfával is rendelkezett, amely a koncerthárfánál kisebb, pedálszerkezet nélküli hangszer. Karcsúbb építése miatt más játéktechnikát igényel, ám kellemesen lágy tónusa kitűnően alkalmas reneszánsz és barokk művek, valamint az ír dallamok interpretálására.