BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Pólus László
Név: Pólus László
Születési hely: Karcag
Születési dátum: 1972
Hangszer: cselló
Együttes: Somogyi Quartet
 
Zeneiskolai tanulmányai után a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lett Debrecenben, ahol Papp László volt a mestere. 1990-ben a Kecskeméten megrendezett III. Országos Szakközépiskolai Gordonkaverseny győztese. 1990 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait Mező László gordonkaművész irányításával, majd a Bázeli Zeneakadémia növendéke Thomas Demenga növendékeként. Részt vett Perényi Miklós, Onczay Csaba, Uzi Wiesel és David Geringas mesterkurzusain.

Rendszeres szereplője a Jeunesses Musicales vidéki hangversenyeinek. 1992-ben a Youth European Strings budapesti mesterkurzusán a Legjobban szereplő csellista címmel illették. 1993-ban a Zeneakadémiát képviselte zenésztársaival Párizsban egy nemzetközi kamarazenei találkozón, amelyet CD-felvételen is megörökítettek. Szintén 1993-ban rendszeresen közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fiatalokat támogató programján, a Zenekari Akadémián. Itt számos hangversenyen, rádiófelvételen játszott nemzetközi hírű karmesterek irányításával. 1994 júniusában a Zeneakadémia által megrendezett Popper Gordonkaversenyen első helyezést ért el, valamint 1998-ban elnyerte a Magyar Rádió Csellóversenyének különdíját.

1996-tól a Magyar Állami Operaház szólócsellistája, 1999-től tagja a Somogyi Vonósnégyesnek. 1994-tól 1996-ig a Budapesti Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, 2002-től a Magyar Virtuózok Kamarazenekarának tagja. 2001-től 2004-ig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében. 2009 szeptemberétől részt vett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának doktori képzésén, ugyanitt 2015-ben doktori (DLA) oklevelet szerzett, jelenleg az intézmény gordonka főtárgytanára.

Díjak, elismerések
1999 Artisjus-díj
2002 Juventus-díj
2016 Ferencsik János-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek