BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Karai József
Név: Karai József
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1927
  Zeneszerző
 
 
1927. november 8. Budapest - 2013. szeptember 7.

Karai József Budapesten született 1927. november 8-án. Tanulmányait Budapesten és Pécsett végezte 1935 és 1946 között. Zenei tanulmányait viszonylag későn, 12 éves korában kezdte. A II. világháború végén besorozták, majd a háború után a Villamos Műveknél volt segédmunkás. 1947 és 1954 között Viski János és Farkas Ferenc növendékeként zeneszerzést tanult, Ferencsik János, Kórodi András és Somogyi László irányításával pedig karmesteri tanulmányokat folytatott a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

1951-ben feleségül vette Kertész Katalint. 1948 és 1969 között több budapesti kórust vezényelt. Ez az időszak nagy mértékben hatott pályájára: számos kórusművet komponált. 1969 óta szabadúszó zeneszerzőként instrumentális műveket, dalokat, kantátákat, stb. szerzett.

Kompozíciói közül kb. 90 Magyarországon, 40 pedig külföldön (Darmstadtban, Pohlheimben, Frankfurtban, Tokióban, Moszkvában, Bostonban, Helsinkiben) került kiadásra. Lemezfelvételeinek száma meghaladja a százat. Ezeket a műveket világszerte játsszák.

Pályája négy állomásra osztható: a mesterek követése, a saját hang keresése, egy különleges avantgarde stílus kialakítása és egy, az egyszerűségen alapuló módszer kikristályosítása.

Érdeklődött a történelem, a vallástörténet, a filozófia, a művészetek és a technika világa iránt.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek