BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Hortobágyi László
Név: Hortobágyi László
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1950
  Zeneszerző
Link: www.guo.hu/
 
 
Zenetudós, zeneszerző, a Keleti Zenei Archívum, Közép-Európa legnagyobb e tárgykörű gyűjteményének alapítója.

Zenetudományi, indiológiai és képzőművészeti tanulmányai mellett részt vett néhány kelet-európai orgona tervezésében és felépítésében. 1967-től folyamatosan szervezett expedíciókat, gyűjtőutakat, elsősorban Észak-India területére, helyszíni hangfelvételek készítése, zene-filológiai források felkutatása, könyvtárak, archívumok, hangtárak tanulmányozása, illetve a helyi zenei gyakorlat elsajátítása céljából. Egyebek mellett rudra-vina, surbahár, sitár és tablá etc. hangszeres képzésben részesült. V. N. Bhatkhande vezetése alatt, az 1884-től 1917-ig működő hindu-mohamedán zenetársaság nyomán 1980-ban Magyarországon megalapította a Gayan Uttejak Mandalt, amely 1984-ben kibővült egy Kelet-Európában egyedülinek számító Keleti Zenei Archívummal, a Gayan Uttejak Stúdióval és a soknemzetiségű Gayan Uttejak Orchestrával.

Zenetudományi és elméleti publikációinak sora jelent meg külföldön és Magyarországon, elsősorban a klasszikus indiai zene, a computer-zenei rendszerek, a mém elmélet, egy lehetséges bitonális harmóniarendszer, a fiktív társadalmi rendszerek és azok felépítése, a hindusztáni tála struktúrák és az elidegenedés avagy a valóság legyőzése, a huszonkét fokú felhangrendszer polifonikus alkalmazása stb. tárgyában. Cyberága-mála és mém ábrázolásai festményeken, triptichonokon láthatók. Nem létező mitologikus világok zenéi és futurisztikus zenei kompozíciói holland, német, amerikai, görög, indiai, francia, angol és magyar kiadók gondozásában kerülnek publikálásra.

Letölthető sajtófotó 1 (400 kB)
Letölthető sajtófotó 2 (635 kB)
Letölthető sajtófotó 3 (512 kB)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek