BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Istvánffy Benedek
Születési hely: Győrszentmárton (Pannonhalma)
Születési dátum: 1733
  Zeneszerző
 
 
1733., Szentmárton - 1788. október 25., Győr

Istvánffy Benedek a 18. század egyik legtehetségesebb magyar származású komponistája. Apja, Istvánffy József a veszprémi püspök, majd a győrszentmártoni (ma Pannonhalma), később a bakonybéli bencések muzsikusa volt. Istvánffy Benedek tanulmányait Gróf Széchenyi László segítségével végezte, majd a Széchenyi grófok soproni és nagycenki kastélyában állt szolgálatban.

1766-tól haláláig a győri székesegyház orgonista-karnagyi állását töltötte be. Zenei műveltségét minden bizonnyal a közeli Kismartonban szerezte, talán az itt működő Gregor Joseph Werner tanítványaként.

A győri székesegyház kottatárában fennmaradt másolatai bizonyítják, hogy jól ismerte az Esterházy-udvar zeneéletét, a régebbi és a kortárs zenei repertoárt.

Bár mindössze tizenkét kompozíciója maradt fenn (és ezeket is csak szűkebb hazájában játszották), műveinek magas színvonala a zenei stílusokban való tájékozottságáról és kiváló zenei ízléséről tanúskodik.

Két ünnepi miséjében és tíz kisebb egyházi darabjában meggyőződhetünk kiváló dallami invenciójáról, ötletes formálókészségéről és gazdag harmóniai nyelvezetéről.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek