BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szeghy Iris
Név: Szeghy Iris
Születési hely: Eperjes (Prešov)
Születési dátum: 1956
  Zeneszerző
E-mail: szeghy@hispeed.ch
Link: www.szeghy.ch
Egyéb elérhetőség: Nürenbergstrasse 17
CH-8037 Zürich
Switzerland
 
 
1956. március 5., Eperjes (Prešovban - Kelet-Szlovákia)

Szeghy Iris magyar családba született Eperjesen. A kassai konzervatóriumban (1971 - 1976) zeneszerzést és zongorát tanult, később a pozsonyi zeneakadémián (1976 - 1981) folytatta zeneszerzés tanulmányait, amit a kiváló eredménnyel zárt le. Ugyanitt doktorált zeneszerzésből 1989-ben. 1984 és 1986 között a Pozsonyi Zenei Alapítvány ösztöndíjasa, 1992-1993-ig az Akademie Schloss Solitude rezidens zeneszerzője Stuttgartban.

Rövidebb időtartamú ösztöndíjakkal dolgozott Budapesten (1989) és Varsóban (1991), 1994-ben a San Diego-i University of California vendégzeneszerzője volt, míg 1995-ben az amszterdami STEM Studio és a hamburgi Állami Opera rezidens zeneszerzőjeként működött.

1999-ben egy évet a worpswedei Künstlerhäuser-ben (Németország) töltött, 2001 és 2002 között néhány hónapot a boswili Künstlerhaus-ban és Stein am Rhein-ben Svájcban. Az utóbbi években rezidensként dolgozott Willisau-ban (Svájc), Mojácar-ban (Spanyolország) és Párizsban a Cité Internationale des Arts-nál. Jelenleg szabadfoglalkozású zeneszerzőként Zürichben él.

Zenekari-, kamara- és vokális műveket ír, ezeket Európa, Amerika, Ázsia és Ausztrália számos helyén élőben és felvételről is bemutatták. Portré-hangversenyei eddig Stuttgartban, San Diego-ban, Hamburgban, Brémában, Dublinban, Lucerne-ben, Bernben, Zürichben és Baselben voltak.
Felkérésre többek közöt a Hillard Ensemble, a Pozsonyi Zenei Fesztivál, a Pozsonyi Melos-Ethos Fesztivál, a svájci Pro Helvetia Cultural Foundation és világszerte számos intézmény, együttes és előadóművész számára komponált műveket.

2007-ben zeneszerzői tevékenységéért Zürich Kanton Zenei díjával jutalmazták, 2010-ben a Zollikon (Svájc) Művészeti Díjat vehette át. 2014 őszén Zürich város "Work-Year 2014" elnevezésű díját nyerte el.

Első lemezét 2001-ben a brémai Hastedt Verlag és a brémai Német Rádió közösen adta ki, míg a második albumot a svájci Musiques Suisses/Grammont gondozta.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek