BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szabó Csaba
Név: Szabó Csaba
Születési dátum: 1936
  Zeneszerző
Link: www.szcsnt.hu
 
 
1936. április 19., Ákosfalva (Románia) - 2003. május 23., Szombathely

Zeneszerző, zenetudós, főiskolai tanár. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Zenei Szakiskolában a Franz Schmidt-tanítvány Trózner József növendékeként kezdte, ezt követően zeneszerzői diplomáját a kolozsvári G. Dima Zeneakadémián a Kodály-tanítvány Jodál Gábor és Jagamas János irányításával szerezte meg.

Pályáját a Marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes karmestereként kezdte. Zeneszerzőként közreműködött az együttes repertoárjának kialakításában (1957-1967). 1963-1987-ig a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet tanára volt, ahol többek között zeneelméletet és zenetörténetet tanított.

1961-1987-ig tagja volt a Romániai Zeneszerzők és Zenetudósok Szövetségének tagja, 1979 és 1986 között a marosvásárhelyi tagozat vezetője. 1978-ban az Öt Dal Dsida Jenő verseire, szoprán hangra és zenekarra című darabjával elnyerte a szövetség díját. Az évente rendezett Marosvásárhelyi Zenei Napok hangversenyein mutatták be műveit. Színházi kísérőzenét írt Katona József, Arany János, Vörösmarty Mihály, Tamási Áron, Sütő András, Bajor Andor és mások darabjaihoz.

Közíróként zenekritikát, recenziókat, népszerűsítő zenetudományi cikkeket közölt és előadásokat tartott Romániában, Magyarországon, az USÁ-ban, Franciaországban. A ’60-as és ’70-es években a Művelődés című folyóirat szerkesztő bizottságának tagja. Közreműködött a kórustalálkozók, szakmai tanfolyamok szervezésében (Nyárádmenti és Küküllőmenti Kórustalálkozók; Árkosi Találkozó).

1988-ban Magyarországra települt, és haláláig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola tanára volt. 1990-ben megjelent Csángómagyar Daloskönyv (1972-1988 Moldva) című gyűjtése, majd 1999-ben az Erdélyi Magyar Harmóniás Énekek a XVIII. Századból című tudományos munkája. Ez utóbbival kiérdemelte a Magyar Művészeti Akadémia Millenniumi Alkotóművészeti Arany díját. Jelentős munkája még a 2002-ben írt Adalékok a népzene prozódia kérdéséhez című tanulmánya.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Kurtág György: `Csendes sorok` Dobszay Lászlóról - Mizsei Zoltán filmje
BMC
Lemezajánló
További lemezek