BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Erőd Iván
Név: Erőd Iván
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1936
  Zeneszerző
 
 
1936. január 2., Budapest - 2019. június 24., Bécs

Magyar származású osztrák zeneszerző és zongorista.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kadosa Páltól zongorát, Szabó Ferenctől pedig zeneszerzést tanult. 1956-ban költözött Ausztriába, ahol a Bécsi Zeneakadémián folytatta tanulmányait Richard Hausernél (zongora) és Karl Schiskénél (zeneszerzés). Darmstadtban több nyári kurzuson is részt vett.

Zongorista karrierje 1960-ban kezdődött, 1962-től 1968-ig a Bécsi Ünnepi Hetek kurzusainak vezetője volt. 1967-től 1989-ig zeneelméletet és zeneszerzést tanított a grazi Zeneművészeti Főiskolán (Graz Musikhochschule), később a bécsi Zeneművészeti Főiskolán (Vienna Musikhochschule). Számos díjat nyert, beleértve a Bartók-Pásztory-díjat is (1993).

Erőd stílusára kezdetben érezhetően hatott Bartók és Kodály zenéje. Miután Bécsbe költözött, egyre inkább érdeklődni kezdett a szerializmus iránt. Későbbi műveiben a visszatért a tonális alapokhoz és a magyar inspirációjú elemek felé fordult. Az 1980-as és 1990-es években művészetét az amerikai zene is befolyásolta.


Díjak:
1993 Bartók-Pásztory-díj
2010 Erkel Ferenc-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Bartók és Veress - Triók | Osztrosits Éva sorozata
Könyvtár
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek