BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Mátray Gábor
Születési dátum: 1797
  Zeneszerző
 
 
(1797-1875)

Zenetörténész, zeneszerző, zenepedagógus. 1840-től kezdve a Hangászegyesületi Zenede, 1867-től a Nemzeti Zenede igazgatója. 1833-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. Munkásságának jelentősége főként a magyar zenetörténeti anyag forrásainak felkutatásában áll, tudományos működése, zenetörténeti vonatkozású cikkei (Tudományos Gyűjtemény 1828-32) máig nagyfontosságú forrásgyűjteményként használhatók.

Kiemelkedőek népdal- és néptáncmotívumok feldolgozásai: "Pannónia, Hunnia, Flóra" (1826, 1827, 1829), a "Magyar népdalok egyetemes gyűjteménye" 1852-58), "Történeti, bibliai és gúnmyoros énekek" gyűjteménye (1859, a Tinódi, Hofgreff-gyűjtemény új kiadása. Az általa szerkesztett Hangászegyesületi, majd Zenedei évkönyvek napjainkig is a zenetudomány- és pedagógia alapforrásai.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek