BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kecskés D. Balázs
Név: Kecskés D. Balázs
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1993
  Zeneszerző
 
 
Kecskés D. Balázs (*1993) a magyar komponisták legifjabb generációjához tartozik. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos doktorandusza és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzéstanára.

2007 és 2011 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzés és zongora szakos növendéke volt Fekete Győr István és Kecskés Balázs növendékeként. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán folytatta, ahol 2016-ban, Vajda János osztályában kitüntetéses diplomát szerzett.

Számos hazai és nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt. 2018-ban Accusativus című zongoranégyesével elnyerte a Garth Newel Awardot, az amerikai Garth Newel Piano Quartet rangos elismerését, amelyet a zsűri 90 pályamű közül választott ki. Ugyanebben az évben III. díjat nyert az Arany János zeneszerzésversenyen Enyhülés című dalciklusával. 2016-ban elnyerte az év legkiemelkedőbb zeneszerzés szakos diplomázójának járó elismerést, az Aurora Musis Amica alapítvány zeneszerzői díját. 2015-ben a Magyar Köztársaság ösztöndíjasa, valamint a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj nyertese. A 2013-as Gárdonyi Emlékév kapcsán meghirdetett zeneszerzői pályázat II. díjasa. 2012-ban I. díjat nyert a Zeneakadémia zeneszerzésversenyén, valamint III. díjat kapott az ostravai „GENERACE” zeneszerzésversenyen.

Művei a legrangosabb hazai koncerttermekben szólaltak meg olyan együttesek tolmácsolásában, mint a Magyar Rádió Énekkara és Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Kodály Kórus vagy a Concerto Budapest Zenekar. 2018-ban a Budafoki Dohnányi Zenekar a legkiemelkedőbb fiatal zeneszerzőket támogató koncertsorozatának keretében, a Zeneakadémia Nagytermében fogja megszólaltatni Zsoltártöredék című oratóriumát. Ugyancsak ebben az évben hangzik el a Budapest Music Center felkérésére komponált Harsonaversenye, amely a 2018-as Nemzetközi Tenor- és Basszusharsonaverseny döntőjének kötelező darabja. Szintén 2018-ban, a XVIII. Bartók Béla Kórusverseny és Folklórfesztivál keretében, a Kodály Kórus előadásában szólalt meg Alleluja című vegyeskari műve, amely Debrecen város felkérésére íródott. 2014-ben a Zeneakadémia felkérésére Szonya címmel operajelenetet komponált, amely a Zeneakadémia Solti György termében hangzott el.

Rangos fesztiválok és mesterkurzusok résztvevője, amelyek során a világ legnevesebb művészeivel dolgozhatott együtt. Részt vett Heinz Holliger, Louis Andriessen, Fabio Nieder, David Lang, Christopher Austin, Paolo Furlani és Hugi Gundundsson mesterkurzusain. A 2017-es izlandi Dark Music Days Festival résztvevője, valamint a 2016-os Livorno Music Festival résztvevője és zeneszerzői ösztöndíjasa.

Zeneszerzői és pedagógiai tevékenysége mellett aktívan foglalkozik zenetudományi kutatásokkal is. Főbb szakterületei: Thomas Adès, brit zeneszerző munkássága és a kortárs amerikai zeneszerzés különböző irányzatai.

Díjak, elismerések:

2018:
- A Garth Newel Piano Quartet nagydíja
- Arany János zeneszerzés verseny – III. díj

2016:
- Livorno Music Festival zeneszerzői ösztöndíja
- Aurora Musis Amica alapítvány zeneszerzői díja
- Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj

2015:
- A Magyar Köztársaság ösztöndíja
- Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj

2013:
- A Gárdonyi Jubileumi Emlékév zeneszerzői pályázat – II. díj, Budapest

2012:
- „GENERACE” zeneszerzőverseny – III. díj, Ostrava
- LFZE zeneszerzőverseny – I. díj, Budapest

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
J.S. Bach - Balogh Máté - Tornyai Péter - Horváth Balázs: Kunst | Der | Fuge
Nagyterem
Bizarr tárgyak | Kondor Ádám szerzői estje
Koncertterem
Studio5: Quodlibet - CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
GODOT Intézet
Lemezajánló
További lemezek