BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Hajdu André
Név: Hajdu André
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1932
  Zeneszerző
 
 
1932. március 5., Érmihályfalva - 2016. augusztus 1., Tel Aviv

Hajdu András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szerványszky Endrénél és Szabó Ferencnél zeneszerzést, Szegedi Ernőnél zongorát, etnomuzikológiát (népzenekutatás) pedig Kodály Zoltánnál tanult, Kodály vezetésével két éven át kutatta a cigányzenét. Az 1956-os forradalom után Párizsba emigrált, ahol a Conservatoire-on Olivier Messiaen és Darius Milhaud növendéke lett. 1966-ban Izraelben telepedett le, ahol 1991-ig a Tel Aviv-i Zeneakadémia tanára volt. 1970-től a Bár Ilán Egyetemen is tanított a Zenei Tanszék vezetőjeként, s itt ő alapította meg a Zeneszerzés Tanszéket. 1997-ben Izrael-díjat nyert életművéért. Életének 85. évében, 2016. augusztus 1-jén hunyt el Tel Avivban.

A zeneszerzéssel párhuzamosan foglalkozott népzenekutatással, először az énekes cigány folklórral, majd a zsidó kelet-európai zenével (Klezmer és Haszid repertoár). Kompozícióiban a zsidó témakör nemcsak a szokásos liturgikus és folklorisztikus szinten jelenik meg, inkább a judaizmus szellemi öröksége és a zsidó történelem mélyebb törekvései foglalkoztatják a szerzőt (Ludus Paschalis, A hamis próféta, Zsoltárok, Jób és vigasztalói, Misna-dalok). Darabjait jelentős zenekarok - többek között az Izraeli Filharmonikusok, a Jeruzsálemi Rádiózenekar, a Tel-aviv-i Kamarazenekar, a Leningrádi Szimfonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikusok, a Philadelphiai Szimfonikusok, a párizsi 2E 2M Együttes - szólaltatta meg. CD-n hozzáférhető művei: On Light and Depth (Israeli Music Institute), Ecclesiaste (RCA Victor), Truath Melech (Plane), Álmok Spanolyországból (Hungaroton).

Pedagógiai jellegű műveit elsősorban az ifjúkori kreativitás fejlesztésére szánta: Milchstrasse (Tejút, 4 kötetben), A zongorajáték művészete (2 kötet), Book of Challanges (Kihívások könyve, 4 kötet), valamint a Concerto 10 fiatal zongoristának.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Klasszikus Puzzle - Szabdi 40 / 3.
Óbudai Társaskör
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek