BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kőszeghy Péter
Név: Kőszeghy Péter
Születési hely: Balassagyarmat
Születési dátum: 1971
  Zeneszerző
Link: www.koeszeghy.de
 
 
1985 és 1989 között a miskolci Béla Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakán, majd 1989-től 1992-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének Győri Tagozatán tanult.

1993-től Berlinben a Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzés és elektronikus zenei tanulmányokat folytatott Paul-Heinz Dittrich és Andre Bartetzki irányításával. 1999-ben szerezte meg diplomáját, azóta szabadúszó komponistaként Berlinben él.

Műveit számos alkalommal adták elő jelentős fesztiválokone (Dresdner Tage für Zeitgenössische Musik, Darmstädter Ferienkurse, Ultraschall Berlin, Ensemblia Mönchengladbach, Randspiele Zepernick, Tongyoeng International Music Festival (Korea), AdeVantgarde München, Schreyahner Herbst, Weimarer Frühjahrstage).

Kompozícióit olyan neves művészek és együttesek mutatták be, mint a Helsinki Philharmonic Orchestra, a MusikFabrik NRW, a Kammerensemble Neue Musik Berlin, az Ensemble Recherche, az Ensemble Zagros, az Ensemble Aleph, a Les Trois en Bloc, az e-mex ensemble, az Ensemble Neue Flötentöne, a Camilla Hoitenga és Peter Veale.

Zeneszerzőként nem tartozik semmilyen csoportosuláshoz. Korai időszakának nyelvezete gyakran volt izgalmas és offenzív. Jelenkori kompozíciós munkássága sokkal inkább a hangszínekre és a hangzás szépségére, a zene érzékenységére és finomságára összpontosít. A műveit jellemző virtuozitás soha nem öncélú, mindig a koncepció érvényesülését, a zenében rejlő energiák felszínre jutását szolgálja.

Több alkotását is a mitológia inspirálta: az antik ókori történetek ugyanolyan fontossággal bírnak számára, mint az ősi magyar sámán-bölcsességek, melyekkel saját magyar gyökereihez tér vissza.

Kőszeghy Péter performance művészként is aktív.

Díjak, kitüntetések:
1995/ 1997/1999 Hanns-Eisler-Díj, Berlin
2001 Biennale Neue Musik Hannover - Nemzetközi Zeneszerzőverseny, 1. díj
2004 Trio Aeolian Nemzetközi Zeneszerzőverseny, 1. díj
2006 Sektion Musik der Akademie der Künste Berlin - ösztöndíj
2006 In memorian György Ligeti - Nemzetközi Zeneszerzőverseny, 2. díj
2009 A Künstlerhaus St. Lukas, Kunststation St. Peter, Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf - ösztöndíj
2011 Jugendsinfonieorchester des Tonkünstlerverbands Würzburg - Nemzetközi Zeneszerzőverseny, 1. díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek