BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lavotta János
Név: Lavotta János
Születési hely: Pusztafödémes
Születési dátum: 1764
  Zeneszerző
 
 
1764. július 5., Pusztafödémes - 1820. augusztus 11., Tállya

Nagyszombatban, majd Pozsonyban tanult, ez utóbbi helyen jogi tanulmányokba kezdett. 1786-ban Pestre került, ahol folytatta jogi tanulmányait. Egy ideig a kancelláriánál hivatalnokoskodott, majd Zichy Károly grófnál lett nevelő, 1792-től 1793-ig a pest-budai magyar színjátszó társaság zeneigazgatója. Innen Miskolcra, majd Kolozsvárra vezetett az útja, ahol 1802–04 között a színjátszó társaság karnagya. Életének további történetéről csak elszórt adatok vannak. Mint vándormuzsikus különböző nemesi kúriákon fordult meg; 1816-ban Debrecenben zeneműboltot nyitott. 1817-től kezdve betegsége mindinkább elhatalmasodott rajta. Újabb vándorévek után élete utolsó évében Tállyán telepedett le.

Lavotta János a verbunkos delelő korszakának egyik kiváló képviselője. Művelt muzsikus, a nyugati kultúra hatása művein is fokozottan érződik. Az elsők között tett kísérletet a verbunkos-stílus programatikus és ciklikus feldolgozására. Legfontosabb műve az ún. Insurgens-nóta 1797-ből.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Bartók és Veress - Triók | Osztrosits Éva sorozata
Könyvtár
Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek