BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Papp Lajos
Név: Papp Lajos
Születési hely: Debrecen
Születési dátum: 1935
  Zeneszerző
 
 
1935. augusztus 18., Debrecen - 2019. január 17.

Papp Lajos 1935-ben született Debrecenben. A helyi konzervatóriumban zongorát és zeneszerzést tanult. Zeneakadémiai tanulmányai alatt Szabó Ferenc tanította zeneszerzésre, karmester professzora Somogyi László volt. Az új bécsi iskola és a dodekafónia ekkor még nem volt tananyag a hazai zenei képzésben, így egymaga volt kénytelen Schönberg, Berg és Webern darabjait tanulmányozni, elemezni. 1960-ban szerezte meg zeneszerzői diplomáját.
1968-ig zongora és zeneelmélet tanárként tevékenykedett Budapesten. Dobszay Lászlóval és Czövek Ernával igyekeztek megújítani a zeneirodalom oktatást. Ebben az időben kezdett érdeklődése a pedagógia felé fordulni. Ahelyett, hogy a tantervi előírások szerint külön oktatott volna zeneelméletet, zeneirodalmat és szolfézst, félévente egy-egy különböző stíluskorszakban készült mű (leggyakrabban opera) elemzésével foglalkoztak különböző aspektusokból. Az ezt követő időszakban pedagógiai irodalomgyűjteményt készített elsősorban zongorára, de más hangszerekre is, többet között gyűjteményt vonósok számára, gitárra, harsonára.
1968-tól szabadúszó karmesterként tevékenykedett. 1971-73 között elnyert egy ösztöndíjat, Bázelben tanulhatott Klaus Huber und és Helmut Lachenmann zeneszerzőknél, ám stílusára ez az időszak nem volt nagy hatással. 1973-ban családjával Oldenburgban telepedett le, zongora és zeneelmélet tanári állást kapott a zeneiskolában. Ebben az időszakban a pedagógiai munkáit részesítette előnyben, ekkor fejezte be zongoraiskoláját. Ezt a kötetet saját tanítási tapasztalatai és zenepedagógus kollegáinak javaslatai alapján dolgozta ki, megőrizve a kodályi és bartóki hagyományt.
Papp Lajos saját műveit két kategóriára, pedagógiai és művészi zenére osztotta. Papp első szerzeményeinél a zongora áll a középpontban (Három rondó zongorára, Variációk zongorára, Trakl-dalok szopránra és zongorára). 1966-ban egy nagyobb horderejű művel lép a nyilvánosság elé, Dialogo per pianoforte ed orchestra című művében már megtalálja a saját hangját. Pedagógiai munkáit Németországban és Franciaországban is megjelentették, Európán kívül művei eljutottak Kanadába, Japánba és Dél-Afrikába.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek