BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Vántus István
Név: Vántus István
Születési hely: Vaja
Születési dátum: 1935
  Zeneszerző
 
 
1935. október 27., Vaja - 1992. július 9, Debrecen

Középiskolai tanulmányait a nagyhírű Debreceni Református Kollégium zenei tagozatán végezte. Ugyanekkor a város zeneművészeti szakiskolájában Szabó Emil tanítványa volt. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1955-60-ban Szabó Ferenctől tanulta a zeneszerzést. 1960-tól "választott hazája" Szeged lett. 1960-66-ig a szegedi Zeneművészeti Szakiskolában a zeneszerzés és zeneelmélet, 1966-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatának tanára.

Zenekari művek, két opera és számos kórusmű - Balassi Bálint, Juhász Gyula, József Attila, Tóth Árpád, Weöres Sándor verseinek megzenésítései jelzik zeneszerzői munkásságának irányát. A zeneszerzői munka technikai eszközeit jól ismeri, nagy koncentrációra képes. Minden műve kitűnően megszerkesztett, nem használja ki a kínálkozó könnyedebb megoldásokat. Formái feszesek, szűkszavúak, és figyelemmel van a korszerű kompozíciós munka belső törvényeire is.

Mindkét operáját a Szegedi Nemzeti Színház mutatta be. Műveit magyarországi és külföldi hangversenytermekben és a Magyar Rádióban egyaránt játsszák. Portréfilmje a Magyar Televízióban volt látható. 1967-ben és 1975-ben Szeged Város Alkotói Díjával, 1976-ban Erkel-díjjal tüntették ki.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek