BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Pertis Jenő
Név: Pertis Jenő
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1939
  Zeneszerző
 
 
1939. április 23., Budapest - 2007. május 2., Budapest

A zeneiskolai zongoratanulmányai után 1956 és 1960 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt zeneszerzés tanszakon dr. Major Ervinnél; gimnáziumi érettségijét a Fazekas Mihály Gimnáziumban 1957-ben teszi le. Ezekben az években már a Vasas Központi Művészegyüttes zongorakísérője, valamint kísérőzenéket komponál néptánc koreográfiákra. 1958 és 62 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, ahol Szabó Ferenc (zeneszerzés) és Vásárhelyi Zoltán (karvezetés) növendéke.
1964-től és 1999-es nyugdíjba vonulásáig a Magyar Állami Operaház korrepetitora, kezdetben a balettkarnál, majd 1989-től a magánénekesek mellett. 1985-től 1989-ig a Táncművészeti Főiskola zenei tanszékének vezetője.
Több darabját bemutatta a Budafoki Ifjúsági Zenekar (ma Dohnányi Szimfonikus Zenekar), Budafoki Kamarakórus, valamint a Csili Kamarakórus. Több kórusművemből a Magyar Rádió Énekkara felvételt készített Sapszon Ferenc vezényletével. Szerzői estjei nagy része budafoki szervezésben történt. (1989, 1999). Az utóbbi esztendőkben négykezes, kétzongorás és hegedű-brácsa, hegedű-zongora kompozíciókat alkotott (Családi zene sorozat).

Díjak, elismerések:
2006 Erkel Ferenc-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 | Ligeti Gitár Projekt - Concert Lecture
Könyvtár
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Lemezajánló
További lemezek