BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Capella Savaria
Név: Capella Savaria
Alakulás éve: 1981
E-mail: kallo.zsolt@vftnet.hu
  capellasav@gmail.com
Tel.: (+36 70) 384 3597 (Kalló, Zsolt)
  (+36 20) 824 4396 (Rác, Gábor)
Link: www.capellasavaria.hu/
Egyéb elérhetőség: Capella Savaria Egyesület
9700 Szombathely, Szalónak u. 32.
 
A Capella Savaria a legrégebbi barokk kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Az alapító művészeti vezető, Németh Pál után 1999-től Kalló Zsolt, a zenekar koncertmestere irányítja az együttest. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai.

Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 60 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Felvételeiket a Hungaroton, a Quintana, a Harmonia Mundi, a Dynamic, a Naxos, és a Dorian Records cégek adták ki. Opera- és Passió sorozatuk karmestere, Nicholas McGegan 13 lemezfelvételt készített a Capella Savariával. Emellett igazi ritkaságok is megtalálhatók lemezeiken: magyar művek a XVIII. századból, Druschetzky, Roman, A. Scarlatti, B. Marcello, Telemann, Werner, Naudot, Rameau, Fasch és Muffat művei.

Magyarországon kívül 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben adtak hangversenyt. A magyar régizene fesztiválok (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) elmaradhatatlan résztvevői, de megfordultak már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst hasonló rendezvényein is. Gyakran hallhatjuk őket rádió- és televízió műsorokban. A zenekart 1991-ben a megtisztelő Liszt-díjjal tüntették ki, 2006-ban pedig – a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján – a Prima Primissima szakmai és közönségdíját is nekik ítélték Vas megyében.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
2023 Magyar Zenemű Fül- s Szemle
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek