BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Budapesti Fesztiválzenekar (Budapest Festival Orchestra)
Név: Budapesti Fesztiválzenekar (Budapest Festival Orchestra)
Alakulás éve: 1983
E-mail: bfofound@mail.datanet.hu
  krizsan@mail.datanet.hu
Tel.: (+36 1) 489 4330 (Secretariat)
  (+36 1) 388 6538 (Rehearsal hall)
Fax: (+36 1) 355 4049 (Secretariat)
  (+36 1) 250 0255 (Rehearsal hall)
Link: www.bfz.hu/
Egyéb elérhetőség: Titkárság / Secretariat: Budapest, III., Lajos utca 48/66. C Building, Floor 5.

Próbaterem / Rehearsal hall: Budapest, III., Selmeci utca 14-16.
 
A zenekart 1983-ban alapította Fischer Iván és Kocsis Zoltán - ahogy a londoni Times kritikusa fogalmazott, "Magyarország fiatal muzsikusainak legjavából" - válogatott zenészekből. Arra törekedtek, hogy a kezdetben csak évente három-négy alkalommal hangversenyező zenekar produkciói a különlegesen igényes próbáknak és az átlagosnál magasabb követelményeknek köszönhetően a főváros hangversenyéletének jelentős eseményeivé váljanak és ezzel Budapest zenei élete új, nemzetközi színvonalú szimfonikus zenekarral gazdagodjék.

Az együttes, amely első hangversenyét 1983 karácsonyán adta, 1992-ben ebben a formában működött. Ekkor azzal a kéréssel fordult a főváros vezetőihez, hogy a továbbfejlődés lehetőségének megteremtésének érdekében Budapest városa állandósítsa a zenekart. A főváros azzal a feltétellel vállalta a zenekari művészek és alkalmazottak fizetésének biztosítását, hogy az együttes minden egyéb működési költségét más forrásból fedezni tudja. Ezért jött létre a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, amelyhez alapítóként 15 magyar, illetve multinacionális nagyvállalat és bank csatlakozott. A Fesztiválzenekar ma a hazai kulturális életben egyedülálló megoldásként a főváros és a BFZ Alapítvány közös fenntartásában működik, mint Budapest állandó zenekara.

A Fesztiválzenekar ma már nem csak a budapesti hangversenyélet meghatározó, sikeres és népszerű résztvevője (koncertjeire szinte kivétel nélkül táblás ház mellett kerül sor, több mint 15000 fős törzsközönségéből 3500 bérletvásárlóként kötődik a zenekarhoz), de keresett és szívesen látott vendég a nemzetközi zenei élet fontos központjaiban, fesztiváljain: Salzburg (Ünnepi Játékok), Luzern (Fesztivál), Montreux, Zürich (Tonhalle), New York (Carnegie Hall), Los Angeles (Hollywood Bowl), Montreal, Párizs (Őszi Fesztivál, Theatre des Champs- Elysées), Berlin (Filharmónia), München (Gasteig), Köln (Filharmónia), Frankfurt (Alte Oper, Hoechst), London (BBC Proms Fesztivál, Barbican Centre), Firenze (Maggio Musicale), Róma (Accademia di Santa Cecilia), Torino (Lingotto), Amsterdam (Concertgebouw), Madrid, Barcelona, Valencia, Athén, Prága (Prágai Tavasz), Brüsszel (Flamand Fesztivál), Lisszabon stb.

A zenekart a Hungaroton, Quintana, Teldec, Ponty, Berlin Classics és Philips számára készített, számos nemzetközi díjat nyert felvételek után jelenleg négyéves exkluzív szerződés köti a Philips Classics lemezcéghez.

Az együttes felkérésére a nemzetközi zenei élet számos meghatározó, kiemelkedő egyénisége lépett fel a zenekarral, így többek között Solti György, Yehudi Menuhin, Eliahu Inball, Gidon Kremer, June Anderson, Végh Sándor, Edith Mathis, Schiff András, Heinz Holliger, Agnes Baltsa, Ida Haenbell, Hans-Peter Blochwitz, Marek Janowski, Diana Montague, Leonidas Kavakos, Lymn Harrell, Rudolf Barshai, Elizabeth Connell, Kim Kashkashian, Ben Heppner, Michel Béroff, Daivd Zimann, Thomas Zehetmair, Pinchas Steinberg stb.

A zenekar jelentősebb projektjei közül nagy visszhangot keltettek az operaelőadások (A varázsfuvola - Budapest 1991; Cosi fan tutte - Athén 1992; Idomeneo - Athén/Budapest 1993; A török Itáliában - Párizs 1996), a Bartók halálának 50. Évfordulójáról megemlékező ciklus (Budapest / Brüsszel / Köln / Franfurt / Párizs / NewYork) és a Mahler-szimfóniák előadásának több éves programja (Budapest / Lisszabon / Frankfurt / Bécs / London).

Az együttes nagy hangsúlyt fektet az új zene népszerűsítésére: számos ős- és magyarországi bemutató fűződik a nevéhez (Usztvolszkaja, Eötvös, Kurtág, Schönberg, Holliger, Tihanyi) és mecénásként rendszeresen rendel új műveket (Jeney, Séry, Lendvay, Vajda, Melis, Vidovszky).

Muzsikusai sokoldalú művészi fejlődését elősegítendő és a közönség meghatározott rétegeihez szólva, nagyzenekari hangversenyei mellett a Fesztiválzenekar egyéb sorozatokat is indított. Hamarosan népszerűek lettek a Kocsis Zoltán szerkesztette és vezette kamarazenei kávé-, a gyerekeknek szóló kakaókoncertek és a Fischer Iván vezette déli egyforintos főpróbák. 1993 tavaszán kezdődött a Haydn-Mozart sorozat, amelynek a zenekar a gyönyörűen felújított óbudai próbaterme ad ottthont, 1993 nyarán pedig a zenekar barokk zenei fesztiválja, amelynek hagyományos színhelye a Pesti Vármegyeháza díszudvara. Évente visszatérő esemény a zenekar több ezres tömegket vonzó ingyenes koncertje a Budapesti Búcsún. Zenészei posztgraduális tovább-képzésére az együttes zenekari akadémiát hozott létre.

A Budapesti Fesztiválzenekar aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek