BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Liszt Ferenc Kamarazenekar (Franz Liszt Chamber Orchestra)
Név: Liszt Ferenc Kamarazenekar (Franz Liszt Chamber Orchestra)
Alakulás éve: 1963
E-mail: lfkz@lfkz.hu
Tel.: (+36-1) 250 4938
Fax: (+36 1) 250 4938
Link: www.lfkz.hu
 
Repertoárjuk az egész zeneirodalmat felöleli: Monteverditől Bachon és Mozarton át a romantikusokig, a XX. századi zeneszerzőkig ível. Fennállásuk során több mint 200 hanglemezfelvételt készítettek különféle cégekkel, a legfontosabbakat kiemelve: Hungaroton, Erato, Teldec, EMI, Quintana, CBS-Sony Classical. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque Nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év hanglemeze címet.

Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában, fellépnek Ascona, Besancon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg és Santander híres fesztiváljain. Első tengerentúli útjukra 1975-ben került sor, amelynek kiemelkedő sikerét követően az Egyesült Államok és Kanada mintegy 260 városában köszönthette a zenekart a lelkes közönség. Azóta több amerikai és japán turné áll mögöttük. 1984-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki a zenekart. 2000 júniusában Dél-Amerika közönsége tapsolhatott nekik, míg 2000 októberében megismételhették sokadik sikeres japán turnéjukat. 2000 áprilisában Indiában koncerteztek, novemberben Maurice André társaságában Németországban lépett fel az együttes. Koncertjeiken és lemezeiken a kiváló magyar szólisták mellett partnereik voltak többek között: Maurice André, Martha Argerich, Jean Furnier, Heinz Holliger, Kocsis Zoltán, David Ojsztrah, Perényi Miklós, Jean-Pierre Rampal, Szvjatoszlav Richter, Msztyiszlav Rosztropovics, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Schiff András, Hansjörg Schellenberger, Emanuel Pahud, Vadim Repin, Starker János, Midori, Steven Isserlis, Shlomo Mintz és a Laredo Trio. 2001 márciusától kezdve a szolnoki Amadeus című színházi produkció közreműködőjeként is láthattuk, hallhattuk a zenekart. 2001-ben több hazai városban játszottak, külföldön Spanyolország, Németország, Dánia, Írország, Franciaország közönsége tapsolhatott nekik. 2001 októberében a Zeneakadémián átvették a Hungaroton újabb elismeréséről szóló díjat. 2003-ban a hazai koncertek mellett Mexikóban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Angliában, Olaszországban és Írországban vendégszerepelt az együttes.

1991 óta az együttes az Óbudai Társaskört tekinti otthonának. Fontos állomás volt a Liszt Ferenc Kamarazenekar életében a 1991-ben általuk alapított Zempléni Művészeti Napok rendezvénysorozata, amely bízvást hagyományteremtő módon gazdagítja új színekkel az ország zenei életét. A fesztivál rendezvényei minden év augusztusában azóta is látogathatók.

A zenekar első művészeti vezetője a felejthetetlen egyéniségű és szakértelmű Sándor Frigyes volt, aki meghatározó szerepet játszott a zeneakadémistákból álló kamarazenekar munkájában. 1979-ben bekövetkezett halála óta a koncertmester, Rolla János vezeti az együttest.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek