BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Metrum Ensemble
Név: Metrum Ensemble
Alakulás éve: 2012
E-mail: metrumensemble@gmail.com
Tel.: Rozmán Lajos művészeti vezető: +36 30 719 55 42
  György-Dóczy Katalin - projekt manager: +36 70 941 94 46
Link: www.metrumensemble.com/
  /www.facebook.com/MetrumEnsemble/
Egyéb elérhetőség: Metrum Egyesület
Postacím: 1064 Bp. Izabella u. 49. 2./14.
 
Az együttes 2012-ben mutatkozott be (akkor Qaartsiluni Ensemble néven), s attól kezdve érzékelhető, nyomon követhető az a sajátos munkamódszer és egyéni látásmód, amelynek köszönhetően mára jelentős zenei teljesítmények és emlékezetes koncertek fűződnek a nevéhez.

A Metrum Ensemble egyszerre épít a játékosságra és a felelősségre. Ennek köszönhetően úgy tekint minden zenei megszólalást, mint egyfajta újraalkotást, az „itt és most”-ba való belehelyezést. Az együttes tagjai nem félnek „társszerzőkké” válni a klasszikus művek előadásakor, és szüntelen érdeklődéssel tölti el őket az élő alkotókkal való együttműködés (közel negyven zenemű ősbemutatója fűződik a nevükhöz). Egyaránt vonzza őket mind a régi (klasszikus) újként, soha nem hallottként való felfedeztetése, mind pedig az új (kortárs) valóban hozzánk tartozóként, ránk várakozóként való megmutatása.

A Metrum Ensemble munkamódszerét egyaránt jellemzi a szólista igényű egyéni munka és a próbafolyamat módszeressége, alapossága. Ez utóbbit az alkotói folyamat olyan elemének tekintik, amely segítheti és gazdagíthatja a művek befogadását. Koncertjeiken nem egyszer a próbát és a művek felépítését modellező első rész után hangzik csak el a teljes mű.

A Metrum Ensemble mindig szívesen vállalkozik más művészeti ágakkal közös produkciók létrehozására. A hangversenytermi megszólalásokon túl szüntelenül keresi annak lehetőségét, hogy az előadott művek a szakrális környezet inspiráló hatására új arcukat mutassák meg. A múzeumi, kiállítótermi megszólalás mellett Johann Sebastian Bach zenéjéhez például a Fasori Evangélikus Templom biztosít számukra ideális műhelyt és környezetet.

Metrum Ensemble alapításától jelen volt a zenei élet fontos pillanataiban. Ezek közül kiemelkedő a Közép-Európai Portrék több éven át tartó koncertsorozata, a Trafó Kortárs Művészetek Házával és az Óbudai Társaskörrel való együttműködés. A fesztiválmeghívások közül legfontosabbak: Konvergencie (SK), Hradec Kralove (CZ), Arcus Temporum, Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFe Budapest.

A Maladype színházzal közös operaprodukciójuk eddig több mint 40 előadást ért meg, s 2016-ban az Artisjus legjobb komolyzenei produkciója díjat kapta, 2018-ban pedig Podgoricában (ME) a nemzetközi FIAT Fesztiválon a „Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés” különdíjjal jutalmazták.

Az együttes számos felvétele megtalálható a Bartók Rádió archívumában, de folyamatosa építik saját archívumukat is. Első önálló CD-jük Pozsonyban jelenik meg hamarosan.
Zenészek Hangszer
Borbély Lászlózongora
Dumitrache Horiaklarinét/basszusklarinét
Kántor Balázscselló
Ludmány Dénesbrácsa
Petrovics Annafuvola
Rajk Juditének - alt
Rákóczy Annafuvola
Rozmán Lajoskarmester/klarinét
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek