BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Discantus Énekegyüttes
Név: Discantus Énekegyüttes
Alakulás éve: 1996
E-mail: info@discantus.hu
Tel.: (+36 30) 663 5723
Egyéb elérhetőség: 1173 Budapest, Csomafalva u. 7.
 
Az együttes 1996 őszén alakult Budapesten, jelenlegi vezetője Mészáros Péter. Tagjai 25-30 év közötti fiatalok. 1997 januárjában mutatkoztak be, az ezt követő években többnyire Budapesten és vidéken adtak hangversenyeket, de énekeltek Európa több városában is.

A 2001. évi VIII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen az együttes megnyerte a Vegyes Kamarakórusok kategóriáját, és különdíjat is kapott. Ugyanez év júliusában a németországi Wemigerode-ban megrendezett 2. Johannes Brahms Kórusversenyen a kategóriagyőzelem mellett a Discantus elnyerte a verseny Nagydíját, a Johannes-Brahms-Díjat is.

A sikereknek köszönhetően az ezt követő évben az együttes számos felkérést kapott, így többek között egy turnéjuk során alkalmuk nyílt koncertet adni a több mint 20 éves múltra visszatekintő St. Blasien-i fesztiválon. Prágában, a 12. Nemzetközi Petr Eben kórusversenyen a kamara kategóriában indulva nem csak ennek első helyezését, hanem a fesztivál nagydíját is magukénak mondhatták.

A 2003-as év az elmélyült szakmai munka és a professzionalitás felé való nyitás jegyében telt. Az együttes részt vett egy, a teljes liturgikus (és naptári) évet felölelő Bach kantáta sorozatban, valamint egy felkérés nyomán előadták a „Dido és Aeneas” című operát. Az eseményen a zenekart ismert magyar művészek alkották.

2004-ben az olaszországi Gorizia városa adott otthont annak a nemzetközi kórusversenynek, amelyen az együttes a szó szoros értelmében „mindent vitt”: Amellett, hogy ők bizonyultak a legjobbnak a kettő vagy ennél több kórusra írt művek kategóriájában és megnyerték a kamarakórus kategóriát, további két díjjal is gazdagodtak: a zsűri nekik ítélte az „Egyházi zene legavatottabb művészi előadásáért” járó különdíjat és a fesztivál legjobb kórusának járó nagydíjat is.

Ez évben is folytatódott a fellépések sorozata: Az együttes örömmel vett részt a budapesti Szent Imre templomban Déva és a térség megsegítésére rendezett segélykoncerten, valamint a Zeneakadémián adhattak koncertet a Weiner Szász kamarazenekarral. A műsoron ezúttal nem az együttes gyökerének számító reneszánsz zene, hanem Mozart és Haydn művei szerepeltek.
A 2004-es goriziai kórusverseny nagydíjának megnyerésével a Discantus énekegyüttes jogot szerzett, hogy 2005-ben elindulhasson az „Európai nagydíjas kórusok versenyén” a nemzetközi kórusélet legnagyobb viadalán. Az eseményen – amelynek ez évben Várna adott otthont – csak azon kórusok nevezését fogadták el, amelyek az azt megelőző évben a legelismertebb 6 európai verseny egyikének nagydíját magukénak mondhatták.

2005-ben – először az együttes életében – bérleti koncertsorozatot is elindítottak: Thomas Tallis halálának 500. évfordulója alkalmából az Arpa d’Or Énekegyüttessel közösen egy 8 koncertből álló sorozat indult útjára februárban, amely felöleli Tallis teljes liturgikus életművét.

A 2008-as év ismét mérföldkő lehet a kamara életében, miután idén egy szlovákiai, majd egy hollandiai nemzetközi versenyre is indulóként neveznek nem titkolt szándékkal azért, hogy ismét meghatározhassák helyüket az európai kóruséletben. Emellett az év augusztusában hazánk egyik fontos komolyzenei eseményének a Nyírbátori Zenei napoknak kiemelt résztvevői. Különösen fontos ez a reneszánsz évében a Discantus számára, hiszen az énekegyüttes repertoárjának nagy részét a reneszánsz egyházi és világi kóruszene alkotja, ám emellett olykor huszadik századi és kortárs szerzemények is műsorra kerülnek.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek