BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Weiner Leó Kamarzenekar / Weiner Leó Chamber Orchestra
Alakulás éve: 1980
E-mail: weninger@weiner.hu
Link: www.weiner.hu/start.php?pageid=1&lang=hu
 
A 16 tagú, vonós kamarazenekar 1980-ban, a Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumának hallgatóiból alakult. Alapítója és karmestere a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumának professzora, Weninger Richárd.

A zenekar repertoárja sokrétű, és a barokk zenétől napjaink művészetéig terjed. Tevékenységét számos ősbemutató fémjelzi. Az együttes kezdetben főiskolai zenekarként működött, de a Weiner Kamarazenei Egyesület 1988-ban történt megalakulása óta tevékenységében jobbára hivatásos muzsikusok vesznek részt. Ugyanakkor - eredeti, pedagógiai funkcióját megőrzendő - a munkában többnyire a Konzervatórium több tehetséges növendéke is helyt kap.

A zenekar már első szerepléseivel is jelentős hazai és külföldi sikereket aratott, és számos nemzetközi versenyen kiemelt első díjat nyert (Neerpelt, Murcia, Bécs). Ezáltal válhatott aktív részesévé Szeged és az ország zenei életének, és fellépései, feladatai nyomán egyenletesen fejlődhetett művészi színvonala, gazdagodhatott repertoárja. Eredményei alapján 1983-ban - a Weiner Alapítvány, és a jogosultak engedélyével - felvehette Weiner Leó, a nemzetközileg is elismert kiváló magyar zeneszerző és zenetanár nevét.

A Weiner Kamarazenekar ma már jelentős szerepet tölt be az ország zenei életében. Rendszeres koncerttevékenysége, rádió-, televízió- és hanglemezfelvételei mellett gyakran szerepel külföldi hangversenytermekben. Sajátosan egyéni előadásmódját ismerik Franciaországban, Svájcban, Spanyolországban, Finnországban, Dániában és még számos európai országban. Hangversenyeit olyan kiváló előadóművészek tették emlékezetessé, mint Ruggiere Ricci, Pauk György, Ruha István, Fátyol Rudolf, Szecsődi Ferenc, Fischer Annie, Frankl Péter, Isabelle Oehmichen, Valentin Fejgin, Sin Katalin, Bálint János, Matuz István, Hadady László, Felletár Melinda, a Bartók Vonósnégyes és még sokan mások.

2002 szeptemberében az együttes kivált a Konzervatórium kötelékéből. Azóta - a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok Igazgatóságával megkötött hosszú távú együttműködési szerződés alapján - a Színház biztosítja számára az alapvető működési feltételeket és az eszmei támogatást. Jelenleg a Weiner Kamarazenekar tagjai jobbára a Színház zenekarának fiatal, ambiciózus művészei, a zeneiskolák tanárai és a zenekar régebbi - ma már diplomás - muzsikusai, de munkájában továbbra is számít a konzervatórium fiatal, tehetséges hangszeres növendékeire is.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek