BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Nemzeti Filharmonikus Zenekar (National Philharmonic Orchestra)
Név: Nemzeti Filharmonikus Zenekar (National Philharmonic Orchestra)
Alakulás éve: 1923
E-mail: info@filharmonikusok.hu
Tel.: (+36 1) 411 6600
Fax: (+36) 411 6699
Link: www.filharmonikusok.hu
Egyéb elérhetőség: 1095 Budapest
Komor Marcell u. 1.
(Művészetek Palotája)
 
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 1923-ban alakult a Székesfővárosi Zenekar néven, és hamarosan Budapest zenei életének központi szereplője lett. Bor Dezső az együttes alapító karmestere és irányítója 15 éven keresztül. A háború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére. A két vezető karmester mellett közel negyven alkalommal vezényelte az együttest Otto Klemperer, és visszatérő vendégnek számított Doráti Antal. Ugyanezekben az években kezdődött a külföldi vendégszereplések sora. 1952-től az együttes Magyar Állami Hangversenyzenekar néven működött tovább. Új karmesterük Ferencsik János. Az 1960-as évektől a híres vendégdirigensek látogatásai ismét megszaporodtak, újra eljött Ernest Ansermet, Doráti Antal, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Sir John Barbirolli, Leopold Stokowski, Claudio Abbado és Christoph von Dohnányi. A hangversenyeken közreműködő szólisták között találjuk Szvjatoszlav Richtert, Yehudi Menuhint, Anja Silját, Starker Jánost és Ruggiero Riccit.
Ferencsik János halálával a zenekar történetének egy jelentős korszaka zárult le. 1987-ben Ferencsik méltó utódjaként került a zenekar élére Kobayashi Ken-Ichiró. Ugyanebben az évben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki az együttest. Az elmúlt néhány esztendőben a zenekar rendkívül sok külföldi meghívást kapott. A New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari Fesztiválig arattak sikereket. A főzeneigazgatói teendőket 1997 őszétől Kocsis Zoltán látja el. Segítőtársul a fiatal magyar karmesternemzedék egyik legtehetségesebb tagját, Hamar Zsoltot kérte fel. 1998-tól az együttes Nemzeti Filharmonikus Zenekar néven kiemelt nemzeti alapintézményként folytatja működését.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek