BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Békéscsabai Szimfonikus Zenekar
Alakulás éve: 1959
 
A Békéscsabai Szimfonikus Zenekar 1959 őszén alakult meg. Alapítója és első karmestere Sárhelyi Jenő, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, a tagok az iskola tanárai, felsőbb évfolyamos növendékei és lelkes amatőr muzsikusok voltak.

Az első zeneiskolai házi hangversenyek után 1960-tól rendszeresen szerepelteti az együttest a Filharmónia is. Nagy szimfonikus zenekarrá 1971-ben, Jancsovics Antal karmesteri működése idején vált a zenekar. Mai tagjai a megyeszékhelyen kívül a környező városok, Békés, Gyula, Szarvas, Orosháza, stb. zenetanárai. A zenekar fenntartója Békés Megye Képviselő-testülete és Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzata. A zenekar repertoárján a zeneirodalom minden területe megtalálható, ezen belül jelentős sikereket ért el az együttes a XX. századi magyar zene tolmácsolásában, az ország határain kívül Romániában, Jugoszláviában, Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Finnországban és Japánban.

A zenekart jelenleg a Gémesi Géza irányítja. Évente 6-8 alkalommal - a Filharmónia KHT szervezésében - ifjúsági hangversenyt adnak a megye településein.

Millenniumi programjukkal a megyei városok hangversenykedvelő közönségét célozták meg. A zenekar nagyszabású rendezvénysorozatát már 1999-ben megkezdte - mintegy felkészülésként a Millenniumi évfordulóra. Az 1999 tavaszán saját rendezésben indult program a zenekar sajátos összetételére alapozva a magyar zeneszerzés utóbbi két évszázadának keresztmetszetét adja. Ezért a külföldi zeneszerzők közül is elsősorban azok kaptak helyet a válogatásban, akik erős szálakkal kötődtek hazánkhoz.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Reflektorfényben | Solti Árpád és Hidas Frigyes versenyművek
Szent István-terem
Remekűvek Gödöllőn | Gyöngyösi Levente: Sinfonia Concertante
Művészetek Háza
Lemezajánló
További lemezek