BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (Budapest Philharmonic Orchestra)
Név: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (Budapest Philharmonic Orchestra)
Alakulás éve: 1853
E-mail: info@bpo.hu
Tel.: +36 1 331 9478
Fax: +36 1 331 9478
Link: www.bpo.hu
Egyéb elérhetőség: 1061 Budapest, Hajós utca 8-10.
 
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát 1853-ban alapította Erkel Ferenc, hagyományait Erkel Sándor, Kerner István, Richter János, Gustav Mahler, Johannes Brahms, Dohnányi Ernő, Kóródi András, Ferencsik János, Erich Bergel és mások akították. A zenekar fennállásának első kilencven évében hazánk egyetlen hivatásos együttese volt. Akkoriban a nemzetközi zenekari irodalom legfontosabb alkotásait a Filharmóniai Társaság Zenekara mutatta be Magyarországon. A kor legnagyobb zeneszerzői és előadóművészei szerepeltek hangversenyeiken, többek között Brahms, Liszt, Mahler, Richard Strauss, Bartók, Kodály, Furtwängler, Mengelberg, Failoni és sokan mások. A háború után megszűnt az együttes korábbi egyeduralkodó helyzete. Ennek ellenére az együttes továbbra is a magyar zenei élet jelentős szereplője maradt. A kor kiemelkedő előadóművészei és karmesterei - többek között Klemperer, Doráti, Ojsztrah, Rossi, Zecchi, Zathureczky, Ficher Annie, Inbal és mások fellépései jelezték a Filharmonikusok hazai és nemzetközi megbecsülését. 1986-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal is kitüntették az együttest.

1990 óta a zenekar saját szervezésében évente három bérletsorozatot hirdetett meg az Operaházban, de ezeken kívül is számos felkérésnek tesz eleget mind itthon, mind külföldön. A Filharmonikusok Európa és Japán hangversenytermeinek rendszeresen visszatérő, szívesen látott vendégei.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészeti munkáját 1997 óta vezető karmestereként és művészeti tanácsadóként Rico Saccani irányítja. Együttműködésük során a hazai sikerek mellett, nagy elismerést aratott külföldi turné- és fesztivál-fellépésekre került sor Franciaországban és Olaszországban, és új, élő lemezfelvételek is készültek hangversenyeiken.

A Budapesti Filharmoniai Társaság Zenekarának aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek