BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Alakulás éve: 1965
 
1965 szeptemberében Bali József amatőr szimfonikus zenekart alapított. Az együttes 20 muzsikusból állt ekkor. A 37 tagúvá bővülő zenekar első hangversenyét 1966. január 30-án adta. A műsoron Mozart: Don Giovanni nyitánya, Schubert: Befejezetlen szimfóniája és Haydn: D-dúr (Londoni) szimfóniája szerepelt.

A kezdeti vasárnap délelőtti próbáról pár év után hétköznapi próba-próbák lettek, így indulhatott meg később a hivatásos zenekarrá válás hosszú folyamata.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar 1970-ben kapott megbízást az Országos Filharmóniától felnőtt bérleti hangversenysorozatban való közreműködésben. Az első ilyen hangverseny 1971. április 27-én a Szigligeti Színházban csendült föl.

1997-től kezdődően lehetnek hivatásos tagjai a Zenekarnak. Az ifjúság zenei nevelésében a Zenekar fontos szerepet tölt be. Rendszeresen adnak ifjúsági hangversenyeket Jász-Nagykun-Szolnok megye egész területén.

Fiatal szólisták hosszú sora játszott a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral; jelentős részük ismert és kiemelkedő muzsikussá vált azóta.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar évről évre résztvevője a Szolnoki Zenei Fesztiválnak illetve az Őszi Művészeti Heteknek. Az együttes többször fellépett az Országos Szimfonikus Zenekari Fesztivál rendezvényein is.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Magyarországon elsőként mutatta be Bononcini: Stabat Mater és Händel: Te Deum című műveit Gulyás György vezényletével illetve Farkas Ferenc és Sugár Rezső több szerzeményét Bali József irányítása alatt. Petrovics Emil kompozíciói a Szolnoki Szimfonikus Zenekar előadásában számos alkalommal hangzottak el a szerző vezényletével.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar hangversenyt adott többek között Egerben, Veszprémben, Esztergomban, Gyomán, Gyulán, Debrecenben, Jászapátin, Jászberényben, Jászkiséren, Karcagon, Kisújszálláson, Kunhegyesen, Kunmadarason, Mezőtúron, Tiszafüreden, Tiszaföldváron, Törökszentmiklóson Hódmezővásárhelyen, Kapolcson és Budapesten.

A 40 éves Zenekar vendégszerepelt Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Portugáliában, Finnországban és Japánban.

Somosné Sűrű Erzsébet több évtizedig volt koncertmestere az együttesnek, őt Bali Gábor váltotta fel, ma Szentpéteri Ildikó az első- és Szöginé Bondor Erika a másod-koncertmester.

Bali József alapító karnagy mellett a következő karmesterek dolgoztak: a 60-as években Pécsi István, a 80-as években Nádor László, 1995-2000 között Somos Csaba, 1999-2001 között Selmeczi György, 2000-2001 között Kesselyák Gergely 2001-től Ménesi Gergely (szimfonikus repertoár) és 2002-től Rácz Márton (színház).
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
A barokk csellóirodalom gyöngyszemei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek