BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Benkó Dixieland Band
Név: Benkó Dixieland Band
Alakulás éve: 1957
E-mail: bencolor@benko-dixie.hu
Link: www.benko-dixie.hu
 
A Magyarországon és külföldön egyaránt elismert Benkó Dixieland Band 1957-ben alakult. Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint pl. az amerikai Milt Jackson, Freddy Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Cynthia Sayer, Eddy Davis, Henry Questa, Joe Muranyi, Harry 'Sweets' Edison, Albert Nicolas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk - és még sokan mások.

Nemzetközi karrierjüket a 60-as években kezdték a szomszédos országokban. Turnéztak az egykori NDK-ban, Szovjetunióban, Csehszlovákiában valamint Lengyelországban. A 70-es években indultak el Nyugatra. 1971-ben megnyerték a Montreux-i Jazzfesztivál versenyét, 1972-ben San Sebastianban a Közönség Nagydíját kapták. 1976-ban a londoni Music Week "Stars of the Years" kitüntetettjei. Amerikai sikersorozatuk a 80-as években indul. 1982-ben a kaliforniai Sacramentói Jazzfesztivál Nagydíját nyerik, majd ugyanabban az évben kitünteti a Benkó Dixieland Bandet a Kaliforniai Parlament. 1983-ban az "Év Zenekara" - "International Jazz Band of the Year" Kaliforniában, és kitünteti őket Jerry Brown, majd az őt követő George Dukmenjian kaliforniai kormányzó. 1987-ben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Ronald Reagan részesíti őket kitüntető elismerésben. 1998-ban Benkó Sándor művészeti munkásságát a nemzetközi szakma által adományozott Európa Inter Lyra-díjjal jutalmazták. A Benkó Dixieland Band 2001-ben Hungaroton életmű díjat kapott. A "The Hemingway Group" Benkóékat a "Wall of Fame" tagjai közé választotta 2002-ben.

Benkó Sándor Állami Díja és Liszt-díja után 1997-ben Göncz Árpád adta át az együttes minden tagjának a "Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje" kitüntetést. 2004-ben Benkóék a "PRIMA" művészeti díj kitüntetettjei.

A Benkó Dixieland Band évente 200-250 koncertet ad itthon és a nagyvilágban. Nemrégiban jelent meg hatvannegyedik nagylemezük, mintegy 90 órányi TV-műsor készült velük. Rendszeresen turnéznak Európában, az USA-ban és a távol keleten.

A Benkó Dixieland Band aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek