BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bartos Trió
Név: Bartos Trió
Alakulás éve: 1985
 
A Bartos Trió 1985 januárjában adta első koncertjét a Fészek Művészklubban. Tagjai mindmáig ugyanaz a három művész: Danyílova Galína - hegedű, Bartos Csaba - cselló, Ivanyickaja Irina - zongora.

A Bartos Trió kezdettől elkötelezte magát a magyar zenei életben kevéssé jelen levő trióirodalom, valamint a kamarazene különböző hangszerösszeállítású ritkaságainak megismertetésére. Elsősorban a trió, s az ezen belül elérhető variációs lehetőségek töltik ki a koncertműsorokat, de kiegészítve a zongoranégyes, -ötös, a vonóstrió, s más összeállítású darabokat is játszanak. Állandó partnereik között olyan ismert művészek találhatók, mint Aszódi Mária, Tassonyi Zsolt, Berkes Kálmán, Lukács Péter, Elek Tihamér, s a Suisse Romande Zenekar művészei.

Így található meg az együttes műsorán a trióirodalom gyöngyszemei - Haydn, Beethoven, Brahms triói - mellett Goldmark Károly, Veress Sándor, stb.triói, vagy Boccherini, Glier hegedű-cselló duói, s a szonátairodalom gyakran játszott darabjai mellett Stravinsky és Sosztakovics, Copland és Gershwin, Lisznyai, s mások művei. Kiemelten szerepelnek a magyar művek, melyek közül pl. Goldmark Zongorástriói a Bartos Trió előadásában kerültek először CD-felvételre, vagy Veress Sándor Triója, melyet a Magyar Rádió számára szintén első digitális felvételként vett fel.

Az 1980-as évek végén a Trió számos koncertet adott a Régi Zeneakadémián, vidéken, s külföldön. 1990-94 között hangversenyeinek többségét a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében tartotta: mindhárman alapító tagjai voltak a Solens Kamarazenei Műhelynek, majd a Solens Kulturális Alapítványnak.

Rendszeresen lépnek fel Európa nagyvárosaiban, gyakori szereplői a Magyar Rádió műsorainak. 2001-ben megkapták a Veress Sándor díjat. A Bartos Triónak öt CD-je jelent meg, ebből kettő a Hungaroton kiadásában.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek