BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Új Zenei Stúdió (New Music Studio)
Név: Új Zenei Stúdió (New Music Studio)
Alakulás éve: 1970
 
Az Új Zenei Stúdió 1970-ben, Simon Albert ösztönzésére jött létre. A nemzetközileg is jól ismert zeneszerzői és előadói műhely 1970 és 1990 között több mint 600 kortárs zeneművet mutatott be. A csoport alapító tagjai Sáry László (1940), Jeney Zoltán (1943), Eötvös Péter (1944), Vidovszky László (1944) és Kocsis Zoltán (1952) voltak, később csatlakozott hozzájuk Dukay Barnabás (1950), Serei Zsolt (1954), ifj. Kurtág György (1954), Csapó Gyula (1955) és Wilheim András (1949) muzikológus is.

Közös céljuk volt, hogy elősegítsék a II. világháborút követő évtizedek legprogresszívebb vonulatának, John Cage, Karlheinz Stockhausen és Pierre Boulez zenéjének magyarországi befogadását, fórumot biztosítsanak a Bartók utáni magyar zeneszerzési hagyományoktól nagyrészt független irányzatok számára. Wilheim András így ír a kezdetekről: „Ez az időszak egybeesett új zenei ideálok s egy új gondolkodásmód keresésével: kimondva-kimondatlanul egyet jelentett ez szinte mindannak tagadásával, ami Bartók óta történt: újra kellett vizsgálni és újraértelmezni az alapelemeket, új zenei magatartásmódokat, korábban nem ismert hangszeres formációk alkalmazását kellett kipróbálni.”

A köréjük csoportosult előadókkal együtt az 1970-1980-as években adott hangversenyeik az alternatív művészeti élet legfontosabb momentumai közé sorolhatók, hatásuk máig meghatározó.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek