BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Budapesti Szent István Bazilika Énekkara
Név: Budapesti Szent István Bazilika Énekkara
Alakulás éve: 1909
E-mail: info@basilicachoir.hu
  feher.laszlo@basilicachoir.hu
Link: www.basilicachoir.hu
Egyéb elérhetőség: 1055 Budapest, Hercegprímás u. 7.
 
A budapesti Szent István Bazilikát, Budapest legnagyobb (Magyarország második legnagyobb) templomát 1857 és 1905 között építették és 1905 november 19-én szentelték fel. A Bazilika énekkara 1909-ban alakult. A kórus karnagya 1909 és 1913 között Sztojanovics Jenő, 1913 és 1938 között Demény Dezső, 1938 és 1959 között Harmat Artúr, 1959 és 1962 között Hidas Frigyes volt. 1962 óta a kórust Fehér László karnagy vezeti.

A kórus jelenlegi repertoárjában a régi mesterek motettái, miséi, oratóriumai mellett (Des Pres, Palestrina, Lassus, Gabrieli, Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven és Liszt) nagy számban megtalálhatók kortárs magyar zeneszerzők művei is. Fehér László vezetésével a kórus elsőként mutatta be Harmat Artúr, Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Lisznyay-Szabó Gábor, Hidas Frigyes és Koloss István különböző műveit. A kórus vasárnaponként a tízórai nagymisén (illetve minden nagyobb katolikus egyházi ünnepen) latin misét énekel, gregorián betétekkel. A kórus feladata elsősorban a liturgikus szolgálat, de emellett alkalmanként önálló koncerteket is ad.

1984-től napjainkig az énekkar számos külföldi turnén vett részt: Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Erdélyben, illetve több hanglemezt is készített.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek