BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (Dohnányi Symphony Orchestra)
Név: Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (Dohnányi Symphony Orchestra)
Alakulás éve: 1970
E-mail: info@dohnanyiorchestra.hu
  dohnanyi@axelero.hu
Tel.: +36 1 424 8056
Fax: +36 1 424 8057
Link: /bdz.hu/
 
A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Magyarország legfiatalabb hivatásos együttese, mely ifjúsági zenekarként alakult 1970-ben. Az évek során az együttes legtöbb tagja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója illetve fiatal művész, zenetanár lett. A zenekar 1989 óta viseli a világhírű magyar zeneszerző, Dohnányi Ernő nevét, ezáltal elkötelezve magát a szerző életművének ápolása, terjesztése mellett. A Budafok-Tétény XXII. kerületi Önkormányzat támogatásával az együttes 1993-ban intézményesült önkormányzati hivatásos szimfonikus zenekarrá. A zenekar az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet játszik a hazai zenei életben. Évadonként 4-5 zeneakadémiai, vigadóbeli, illetve a Budafoki Városházán tartott önálló bérleti sorozat keretében a zeneirodalom legjelentősebb műveit szólaltatja meg neves magyar és külföldi karmesterek, szólisták közreműködésével. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a zeneirodalom kevésbé ismert műveinek, a XX. század alkotásainak, különösen a kortárs magyar szerzők darabjainak megszólaltatására. Az együttes - tudatos zenekarépítő munkájának köszönhetően - kitűnő zenekari muzsikusok egész sorát nevelte az elmúlt évtizedben. A legnagyobb magyar zenekarok számos koncertmestere, szólam-vezetője, első fúvósa és közel félszáz megbecsült tuttistája került ki soraiból. Az együttes keresett résztvevője a magyarországi cégek, intézmények különböző ünnepi, jubileumi, reprezentatív rendezvényeinek, állandó fellépő a Hungaria Koncerteken és a Magyar Állami Operaházban megrendezett Újévi Hangversenyeken.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Az együttes még ifjúsági zenekarként nagy sikerrel szerepelt a Bécsi, Müncheni, Ulmi, Strassbourgi és Valenciai Fesztiválokon. 1990-ben, egy a CBS és Tele5 által rendezett több hetes spanyolországi turnén vettek részt. Felléptek a Római Santa Maria Maggiore Katedrális Újévi hangversenyén több ezer néző előtt. A fiatal együttes vendégszereplés sorozatainak csúcspontja egy három hetes mexikói körút volt 1992-ben. A hivatásossá vált zenekar 1993-ban fellépett a "Sonoptikum" fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben. Ezt követően 1995-ben a Rheingaui Fesztiválon, 1996 nyarán a Hessentag rendezvénysorozatának keretében, illetve 1998 februárjában Lisszabonban vendégszerepelt az együttes. 1998 nyarán spanyolországi, decemberben hollandiai koncertkörúton vett részt, ahol nagy sikerű koncertet adott többek között a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban is. Az együttes kirobbanó sikerrel szerepelt a linzi I. Kórusolimpia gálakoncertjein 2000 júliusában, október 23-án a Hannoveri Világkiállításon az ünnepi hangverseny közreműködője volt.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar játékát eddig öt CD-felvétel örökítette meg. Carl Orff Carmina burana című művének felvételét 1996 áprilisában egy hollandiai koncertkörút is követett. Az "Orchestral Fireworks" - Zenekari tűzijáték című lemezükön virtuóz zenekari művek csendülnek fel, a "Happy New Millennium!" illetve a Happy New Year 2002, 2003 c. CD-ken népszerű alkotások hallhatók. 2001-ben a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal közösen jelentették meg Bartók: Concerto és Kodály: Psalmus Hungaricus c. műveit a "The Jubilee Concerts" c. CD-n.

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek Ünnepe – 5. koncert: Magyar Concerto
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 4. koncert: Történelmi arcképek
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 1. koncert: Magyar népi hangszerek
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek