BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Pannon Filharmonikusok (Pannon Philharmonic Orchestra)
Név: Pannon Filharmonikusok (Pannon Philharmonic Orchestra)
Alakulás éve: 1984
E-mail: info@pannonfilharmonikusok.hu
Tel.: +36 72 242 793
Fax: +36 72 213 513
Link: www.pannonfilharmonikusok.hu
Egyéb elérhetőség: Pannon Filharmonikusok - Pécs
H-7621 Pécs, Király u. 19.
ZenePark-próbaterem: 72/311-222
 
A Pécsi Szimfonikus Zenekar 1984-ben alakult meg Breitner Tamás karmester művészeti vezetésével, 92 zenekari művész taggal. A zenekar fenntartója azóta is Pécs Megyei Jogú Város. Breitner Tamás a klasszikus-romantikus Mozart, Beethoven, Verdi, Puccini vonulat mellett szívesen tűzött repertoárra Wagner operákat, de segítője volt a XX. századi és kortárs opera színpadra állításának is.
Farkas Ferenc, Kadosa Pál, Maros Rudolf, Szervánszky Endre, Szabó Ferenc, Szelényi István, Lendvay Kamilló és Balassa Sándor művei egészítették ki a szinte teljesnek mondható Bartók- és Kodály-művekkel megalapozott XX.századi magyar repertoárt Breitner Tamás pécsi városi zeneigazgatói tevékenységében.

A Pécsi Szimfonikus Zenekart 1989. január 1-jétől már igazgatói minőségben irányító Szkladányi Péter művészeti vezetőnek -vezető karmesternek Howard Williams-t szerződtette. Howard Williams koncepciózusan nyitott egyrészt a későromantikus nagyzenekari alkotások felé, másrészt jelentős szerepet vállalt a XX. századi külföldi szerzők műveinek pécsi bemutatásában. Aktívan részt vett a kortárs magyar zeneszerzők (pl. Balassa, Kalmár) alkotásainak előadásában. Magyarországon végzett művészi munkájának elismeréseként Howard Williams 1993-ban elnyerte Pécs M. J. Város Pro Civitate kitüntetését, valamint a Szerzői Jogvédő Hivatal elismerését az új magyar zene iránt való tevékenységéért.

A zenekar életében áttörő erejű fejlődést hozó Howard Williams által vezetett négyéves szakmai munka után Szkladányi Péter igazgató ismét külföldi karmestert szerződtetett Nicolás Pasquet személyében. 1993-1996 közti vezető karmesteri ciklusát a műhelymunkára épített kiváló koncertek jellemezték. Művészeti vezetőként Pécsett keveset játszott szerzők műveiből indított a ciklusán átívelő sorozatot. Kiemelkedőek voltak Sosztakovics, Bruckner, Schumann interpretációi. Nicolás Pasquet vezényletével 1994-ben indította az együttes nagyszabású hanglemezfelvétel sorozatát, mely százezres példányszámú kiadásával megteremtette az együttes nemzetközi ismertségét. A Naxos - Marco Polo hanglemezkiadó felkérésére a zenekar elkészítette Lajtha László összes szimfonikus zenekari művének CD-világpremierjét.
A Pécsi Szimfonikus Zenekar a Lajtha-összkiadás nyomán a magyar zenekultúra egyetemes népszerűsítéséért 1998-ban a Bartók-Pásztory-díjban részesült.

Az 1997 szeptemberében indult zenei évadtól az igazgató ismét Howard Williams-t kérte fel az együttes vezetésére a vezető karmesteri feladatok ellátására. A három éves művészi vezetői ciklusban Howard Williams abban a szellemiségben folytatta tevékenységét, amely az első pécsi ciklusát is jellemezte. Emlékezetes oratorikus hangversenyeket adott a pécsi Bazilikában, befejezte Mahler valamennyi szimfóniáját átfogó sorozatát, és továbbra is rendszeresen vezényelte a kortárs magyar szerzők műveit. Hat Balassa Sándor művet tűzött a műsorára, melynek többsége ősbemutató volt, valamint szerepeltek a programban Dubrovay László, Orbán György és Durkó Zsolt szerzeményei is.

Howard Williams távozásával - 12 évi külföldi vezető karmesteri sorozatot megszakítva - Hamar Zsolt személyében egy rendkívül tehetséges, több hazai és nemzetközi karmesterversenyen elért győzelemmel, valamint nagysikerű koncertekkel bizonyított magyar vezetőkarmester vette át a Pécsi Szimfonikus Zenekar irányítását.

A 2003-as zenei évad jelentős személyi-szervezeti változást hozott a zenekar életében. Szkladányi Péter 18 igazgatói év után megvált a vezetői feladatoktól, 2003. január 1-jétől haláláig címzetes igazgatóként segítette az intézmény munkáját. Az új menedzsment felállásával Hamar Zsolt zeneigazgató és Horváth Zsolt igazgató tervei alapján megkezdődött a zenekar átalakítása, melyeket Pécs M. J. Város közgyűlése határozatban is megerősített.
2003. szeptember 1-jétől az együttes széles spektrumú feladatait - mely magába foglalja Pécs és a Dél-dunántúli Régió hangversenyéletét, valamint a Pécsi Nemzeti Színház zenés darabjaiban való közreműködést - az együttes új szerkezeti koncepciójának megfelelően két művészeti együttes - egy 73 fős hangversenyzenekar és egy 22 fős Szimfonietta látja el. A zenekarnál megfogalmazott új stratégiai céloknak megfelelően a jubileumi évadtól az együttes intenzív regionális szerepet vállal (Kaposvár, Szekszárd, Eszék), sőt Budapesten is önálló bérletsorozattal jelentkezik. Az újragondolt működési területnek és céloknak megfelelően 20 éves fennállását ünneplő együttes 2004. január 1-jétől új arculattal - és ennek fontos elemeként új néven: Pannon Filharmonikusok - Pécs folytatja magas színvonalú szakmai munkáját.

A Pannon Filharmonikusok aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek Ünnepe – 5. koncert: Magyar Concerto
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 4. koncert: Történelmi arcképek
Zeneakadémia
Magyar Kincsek Ünnepe – 1. koncert: Magyar népi hangszerek
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek