BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Győri Leánykar
Név: Győri Leánykar
Alakulás éve: 1958
 
1958-ban alakította Szabó Miklós a győri Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatóiból. A karnagy - aki 1984-tő a budapesti Zeneakadémiának is professzora, s aki 1991-ben művészi munkásságáért Kossuth díjat kapott - transzparens, bizonyos vonatkozásban az angol fiúszopránokra emlékeztető hangzást teremtett kórusában, amely jól illik a legkülönbözőbb korszakok zenei stílusához. A Győri Leánykar évről évre módszeresen végigénekli teljes repertoárját, amely Dufay-tól a kortárs kompozíciókig ível. A kórus műsorán tartja a teljes magyar gyermek- és nőikari repertoárt. Gyakran énekli a reneszánsz kórus polifónia mesterműveit, és hangszerkíséretes kórusműveket is. A kórus 13 önálló lemezt jelentetett meg a Hungaroton cégnél, és további albumok közreműködője. A Bartók Béla összes művét magában foglaló lemezsorozatban ők éneklik Bartók Falun ciklusát és 27 egynemű karát. Ez utóbbi ciklus 1983-as felvétele, valamint egy Haydn-, illetve egy Monteverdi/Palestrina lemez az Év Hanglemeze lett. A Liszt kórusműveit tartalmazó felvételük elnyerte a Francia Lemezakadémia Nagydíját. Koncertkörútjaik során jártak Franciaország, Ausztria, Olaszország, Lengyelország, Németország, Belgium, Kanada és Anglia városaiban.

1996-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki az együttest, valamint Szabó Milóst, a Győri Leánykar alapítóját és kórusvezetőjét.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek